Ostali sportovi

Crnogorac o džudou u doba korone: Bačeni smo na ipon

Crnogorac o džudou u doba korone: Bačeni smo na ipon
Foto: N.N. | Crnogorac o džudou u doba korone: Bačeni smo na ipon
Vedran Radenović

Trenutno stanje u džudo sportu sportskim žargonom opisao bih da nas je virus korona bacio na ipon, ali isto tako poručujem da ćemo se vratiti još jači, rekao je Branislav Crnogorac, selektor džudo reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Jedan od najuspješnijih trenera ne samo u BiH, nego i regionu i šire, vlasnik najsjajnijih odličja s gotovo svih velikih međunarodnih takmičenja, i pored teške situacije ipak nije dozvolio da kriza u potpunosti zaustavi "sportsku proizvodnju". Njegovi puleni, među kojima i najbolja sportistkinja BiH i vlasnica norme za odgođene Olimpijske igre u Tokiju Larisa Cerić, marljivo i svakodnevno treniraju. Prekidom svih takmičenja na planeti džudo porodica u BiH je možda i najviše oštećena uzimajući u obzir da su bili među najuspješnijim, najambicioznijim i najaktivnijih u protekle dvije decenije.

"Malo je sportova u BiH koji imaju ambiciju koju mi gajimo zadnjih dvadeset godina, a to je da se borimo uspješno na međunarodnoj sportskoj sceni i da donosimo vrhunske rezultate. S tim u vezi, prekidom međunarodnih sportskih takmičenja, mi smo prije svih najviše ostećeni. Naravno, ima tu još nekih sportova, kao što su atletika, karate, tekvondo..., koji takođe reflektiraju na velika međunarodna odličja. Ovo stanje za nas je veliki hendikep jer smo se prethodnih godina u kontinuitetu sa velikih takmičenjima vraćali s rezultatima iz snova", rekao je Crnogorac.

Treninzi ipak nisu stali. Crnogorac poručuje da njegovi puleni s nestrpljenjem čekaju dan kada će ponovo jurišati na medalje širom svijeta.

"Naravno, mi treniramo kao da će se sutra sve otvoriti, tako da smo spremni. Ako bi sutra krenula takmičenja, mi imamo snage, znanja, forme i želje da nastavimo gdje smo stali. Fali nam kao i svima ostalim velikih kampova, sparingovanja s kvalitetnim sportistima, ali fali i drugima. Vjerujem da ćemo u budućnosti nastaviti s dobrim rezultatima na radost svih ljubitelja sporta u BiH koje smo navikli na velike uspjehe", istakao je Crnogorac. 

U doba korone, osim velikih takmičenja, sportu u BiH i vrhunskim sportistima fali i novca.

"Mi smo finansijski potpuno razoreni i devastirani. Jednostavno ne znamo kako i šta dalje u tom pogledu, jer je potpuno neizvjesna finansijska strana. Vidjeli smo da se prave korona zakoni, sportisti su najbolji ambasadori, a svjedoci smo da sportiste prve zaboravljaju u donošenju nekih zakona i odluka. Ljudi koji odlučuju kao da ne znaju da i naši sportski kolektivi imaju uposlenike, plaćaju doprinose. Međutim, sport se uvijek zaobiđe i najlakše je gurnuti ga ustranu. Tako je i kada se budžeti prave, prvo se kreše sport. Uostalom, i sport je privredna grana, ali to niko izgleda ne želi da zna", zaključio je Crnogorac. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije