Ostali sportovi

Cvijanovićeva: Udarili su na djecu i sportiste

Cvijanovićeva: Udarili su na djecu i sportiste
Foto: V. Tripić | Cvijanovićeva: Udarili su na djecu i sportiste

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je "da odugovlačenje izdavanja viza od Ambasade Velike Britanije reprezentativkama BiH srpske nacionalnosti koje su trebale učestvovati na seniorskom Prvenstvu Evrope u Mančesteru izaziva zgražavanje svakog normalnog čovjeka i podsjeća na mračna vremena prošlosti".

"Udarili su na djecu i sportiste. Da se njima svete, za šta? Brojanje krvnih zrnaca djece i sportista predstavlja anticivilizacijsku diskriminaciju, ali i segregaciju kakva ne postoji nigdje u Evropi. Koliko znam, postoji samo u školama u Federaciji BiH i Ujedinjenom Kraljevstvu", rekla je Cvijanovićeva za Srnu upitana da prokomentariše činjenicu da britanska Ambasada još nije odobrila izdavanje viza reprezentativkama BiH Katarini Krajišnik iz Istočnog Sarajeva i Zorani Sandić iz Zvornika.

EP u tekvondou u Mnačesteru je na programu od danas do 21. maja a prašina se podigla nakon što je objavljeno da su preostali članovi tekvondo reprezentacije BiH Nedžad Husić, Dinko Šegedin, Petar Ždero i trener Haris Husić dobili vize.

Cvijanović je ukazala da su odugovlačenjem izdavanja viza isključivo taekvondoistkinjama srpske nacionalnosti, a odobravanjem svim ostalim reprezentativcima BiH, pale sve maske.

"Ako je ukrajinska kriza razlog za odugovlačenje procesa izdavanja viza, kako smo mogli čuti u saopštenju Taekvondo saveza BiH, kako je moguće da je svim ostalim takmičarima iz BiH odobreno, a samo srpskim sportistima još nije? Za jednu od takmičarki, odugovlačenje već sada znači praktično odbijanje vize, jer nema ni teoretsku šansu da stigne na takmičenje, a i za drugu je preostao veoma kratak rok. Da li neko zaista ima namjeru da spriječi srpske djevojčice da se takmiče i postignu dobre rezultate na prvenstvu? Strašno i jadno", naglasila je Cvijanovićeva.

Danas se oglasio Tekvondo savez BiH koji je naveo "da je do neizdavanja viza za članove taekvondo reprezentacije BiH došlo zbog novonastale situacije u Ukrajini, o čemu je savez i obavješten od strane organizatora".

Tekvondo savez BiH je naveo "da je zvaničnom odgovoru Ambasade Velike Britanije, navedeno da se vize za Katarinu Kraišnik i Zoranu Sandić nalaze u proceduri izdavanja, te da nisu odbijene".

"Predstavnici olimpijskog Taekwondoa iz Taekwondo saveza BiH potreseni su činjenicom da vize nisu stigle na vrijeme, te su na sve načine pokušavali doći do istih. Tekvondo savez BiH izražava žaljenje što se sport i djeca zloupotrebljavaju u političke svrhe i za plasiranje netačnih informacija. Tekvondo savez BiH godinama gradi imidž kredibilnog saveza koji je prepoznat kao jedan od najorganizovanijih među svim sportovima, te nam ovakvi istupi štete ugledu i nisu dosljedni razine na kojoj se savez nalazi", istakao je Samir Šarić, član predsjedništva Tekvondo saveza BiH i predsjednik Tekwondo saveza F BiH.

Kako je navedeno "tekvondoisti Petra Ždero i Dinko Šegedin, osim državljanstva BiH, posjeduju i državljanstvo Republike Hrvatske, pa im za ulazak u Veliku Britaniju nije potrebna viza, te savez nije imao potrebe aplicirati za iste".

"Nedžad Husić i trener reprezentacije Haris Husić dobili su vize a napominjemo da je trener Haris Husić svoju vizu morao u ponedjeljak uzeti u Beogradu, da bi u utorak stigao na let iz Splita. S obzirom da Zorana Sandić putuje u četvrtak još postoji mogućnost da se njena viza preuzme u toku dana prije ulaska u BiH, što se desilo u slučaju trenera Harisa Husića. Izražavamo nadu da će najbolji predstavnici taekwondo sporta iz Bosne i Hercegovine nastupiti na Evropskom prvenstvu i ostvariti vrhunske rezultate", saopštio je Tekvondo savez BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije