Ostali sportovi

Delalić: Poreč nas uči oprezu

Delalić: Poreč nas uči oprezu
Foto: N.N. | Delalić: Poreč nas uči oprezu

Bronzana medalja na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Poreču, čime je prekinut niz od devet uzastopnih šampionskih titula, razlog je zbog kojeg reprezentativci Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci oprezno najavljuju svoj nastup na predstojećem Svjetskom prvenstvu, koje 15. jula počinje u Holandiji.

Predvođeni kapitenom Sabahudinom Delalićem braniće zlatnu medalju, a takmičenje otvaraju u grupi s Irakom, Poljskom i, takođe jednim od favorita, Egiptom. Sistem takmičenja, raspored i križanje grupa mogao bi bh. timu donijeti možda i nikad teži put do medalje s obzirom na to da bi se već u četvrtfinalu mogli sastati s aktuelnim olimpijskim pobjednikom Iranom ili evropskim prvakom Rusijom.

"Dešavanja na Evropskom prvenstvu u Poreču, kada smo nakon dvadeset godina potpune dominacije prvi put ostali bez zlatne medalje na tom takmičenju, nas uče da moramo biti veoma oprezni uoči SP, da nema laganih protivnika i da je i te kako nezahvalno davati bilo kakva obećanja. Na SP nas očekuje izuzetno težak posao. Praktično već četvrtfinale može biti finale prije finala. Konkurencija će biti nikad jača, ali mi nikada nismo, pa ni sada nećemo, tražili alibi. Branimo zlato i prihvatamo ulogu favorita", kazao je Delalić.

Ipak, iako su u obećanjima škrti, cilj je poznat i preciziran. Minimum koji će ih zadovoljiti je jedna od medalja.

"Mi, naravno, želimo zlato, međutim uspjeh će biti i polufinale. Jedna od medalja nam je neophodna da izborimo normu za naredne Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. godine", dodao je Delalić.

Pripreme za Svjetsko prvenstvo podijeljene su u tri faze. Prvo su pet dana radili u Brčkom, zatim prošli mjesec sedam dana su boravili u Međugorju, a u Hercegovinu se vraćaju opet danas na završno brušenje forme.

"Naši gosti na pripremama bili su reprezentativci Ukrajine s kojima smo odigrali nekoliko test utakmica. Bila je to prilika da se i nekim mlađim odbojkašima pruži više prostora da se dokažu. Takođe, u aprilu smo nastupili i na turniru šest najboljih reprezentacija održanom u Iranu. Sve to pomoglo nam je da spremni dočekamo SP i borbu za odbranu trofeja", dodao je Delalić.

Hendikep za reprezentaciju BiH biće neigranje Asima Medića. Jedan od najboljih igrača svijeta ispao je iz konkurencije zbog novog pravilnika o medicinskoj klasifikaciji igrača.

"Po novom rangiranju, Safet Alibašić i Mirzet Duran sada se smatraju odbojkašima s minimalnim hendikepom, pa smo izgubili mogućnost da u timu bude i Medić. Desetkovani smo jer svi znamo koliko Medić znači našoj ekipi, ali na treninzima radimo na tome da nađemo kvalitetno rješenje za novonastalu situaciju", zaključio je Delalić.

Brojka:

21 medalju ukupno osvojila je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci do sada, od čega je 14 zlatnih, četiri srebrne i tri bronzane

3 zlatne medalje imaju sa svjetskih prvenstava iz Kaira 2002, Roermonda 2006. i Elblaga 2014, te Oklahome 2010. i bronzu iz Teherana 1998.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije