Ostali sportovi

Đoković najbolji sportista svijeta

Đoković najbolji sportista svijeta
Foto: Tanjug / AP | Đoković najbolji sportista svijeta

Najbolji teniser svijeta, Novak Đoković je proglašen je za najboljeg sportistu svijeta.

Nagradu Laureus u svijetu zovu i "Oskarom za sportiste".

Na gala proslavi u Monte Karlu, konkurencija za broj jedan Novaku su bili LeBron Džejms, Luka Modrić, Luis Hamilton, Kilian Mbape i Eliud Kipčoge.

Tridesetjednogodišnjem teniseru je ovo četvrti put da osvoji pomenutu nagradu, koju su mu predali princ Albert od Monaka i proslavljena teniserka Monika Seleš. 

Novak se ovom nagradom izjednačio sa Juseinom Boltom, Rodžer Federer mu "bježi" za samo jednu nagradu.

"Laureus nagradu svaki sportista želi da osvoji, i samim tim, za mene to priznanje predstavlja veliku čast. Činjenica da sam večeras među velikim brojem sportskih velikana i što sam u prilici da slušam o izuzetnim stvarima koje Laureus čini širom sveta, daje ovoj nagradi posebno značenje", rekao je Đoković.

On je zaslužio priznanje najviše zbog činjenice da je uspio u velikom stilu da se vrati na teren nakon operacije lakta i osvoji dvije grend slem titule.

"Prošla sezona je bila neverovatna za mene, u kojoj sam se oporavio od povrede i sa uspehom odigrao Vimbldon i US open, i to je nešto čega ću uvek da se sećam. Oduševljen sam i želeo bih još jednom da se zahvalim Akademiji Laureus na velikoj podršci".

Svjetsku sportsku akademiju Laureus čini 68 sportskih legendi, koje glasaju za pobjednike u svakoj od kategorija za rezultate i dostignuća u prethodnoj kalendarskoj godini.

Za najuspješniju sportistkinju planete proglašena je gimnastičarka Simon Bils, koja je u 2018. postala prva žena sa osvojena sva četiri svjetska šampionata. Tek joj je 21 godina, a uzela je 14 titula sa šampionata svijeta.

U timskoj konkurenciji reprezentacija Francuske u fudbalu je dobila prestižno priznanje, našavši se ispred tima Formule 1 Mercedes AMG Petronas, NBA kluba Golden stejt voriorsa, i fudbalskog kluba Real Madrid. Nagradu je primio selektor Francuske Didije Dešam.

Japanska teniserka Naomi Osaka dobila je nagradu za "proboj godine", golfer Tajger Vuds je proglašen za "povratnika godine", a među laureatima Laureusa još su se našli snouborderka Kloe Kim, skijašica Lindzi Von, penjač iz Kine Sija Boju, skijašica Henrijeta Farkašova, sa članom njenog tima Natalijom Subrtovom, dok je Juva (Yuwa) izabrana za organizaciju koja je činila velike stvari na planu društvene odgovornosti u sportu.

Upravo je odnos prema društvu bio važan segment Laureusa u protekloj godini jer je skoro 300.000 mladih ljudi iz 40 zemalja širom svijeta učestvovalo u preko 160 sportskih programa ove organizacije, sa ciljem da se smanji nasilje i diskriminacija.

Za izuzetan doprinos nagradu je dobio Eliud Kipčoge, kenijski maratonac i svjetski rekorder, a za životno dostignuće pehar je stigao u ruke fudbalskog trenera Arsena Vengera.

Dosadašnji osvajači

Godina Osvajač
2000. Tajger Vuds
2001. Tajger Vuds
2002. Mihael Šumaher
2003. Lens Armstrong
2004. Mihael Šumaher
2005. Rodžer Federer
2006. Rodžer Federer
2007. Rodžer Federer
2008. Rodžer Federer
2009. Jusein Bolt
2010. Jusein Bolt
2011. Rafael Nadal
2012. Novak Đoković
2013. Jusein Bolt
2014. Sebastian Fetel
2015. Novak Đoković
2016. Novak Đoković
2017. Jusein Bolt
2018. Rodžer Federer
2019. Novak Đoković

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije