Ostali sportovi

Dogovoren bokserski meč vijeka, evo kada se bore Jusik i Fjuri

Dogovoren bokserski meč vijeka, evo kada se bore Jusik i Fjuri
Foto: X/Riyadh Season | Dogovoren bokserski meč vijeka, evo kada se bore Usik i Fjuri

Službeno je dogovorena borba Tajsona Fjuryia i Oleksandra Usika za ujedinjenje titula u teškoj kategoriji.

Borba će se održati u Saudijskoj Arabiji. Datum još nije tačno određen, ali postoje dvije opcije - Fjuri i Jusik boriće se ili 23. decembra ili nekad u januaru iduće godine.

Pobjednik meča postaće prvi čovjek koji je ujedinio sve teškaške titule još od Lenoksa Luisa, koji je to napravio pobjedom protiv Evandera Holifilda 1999. godine. Tako ćemo prvi put u 21. vijeka u imati prvog apsolutnog prvaka u teškoj kategoriji.

Britanac Fjuri trenutno drži WBC-ov pojas prvaka, a zadnji put ga je obranio u decembru prošle godine, kada je svladao Dereka Čisoru. Prije borbe s Jusikom 28. oktobra će odraditi meč s bivšim UFC-ovim prvakom Frensisom Nganuom u kojem neće braniti pojas. 

Ukrajinac Jusik pak drži teškašku titulu prema WBA-u, IBF-u, WBO-u, IBO-u i The Ringu. Odbranio ju je u avgustu ove godine protiv Daniela Duboa. Da nije dogovorio borbu s Fjurijem, idući bi mu izazivač vjerovatno bio Filip Hrgović, no sada će hrvatski bokser još morati čekati na svoju priliku za napad na titulu, navodi Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije