Ostali sportovi

Doping skandali koji su šokirali i nasmijali javnost

Doping skandali koji su šokirali i nasmijali javnost
Foto: N.N. | Doping skandali koji su šokirali i nasmijali javnost

Da se pojedini sportisti dopinguju, nije ništa novo, neki se izvuku na testovima, neki padnu, ali bilo je i onih koji su u pokušaju varanja nasmijali javnost ili imali neobična objašnjenja za doping test.

Još se sjećamo francuskog tenisera Rišara Gaskea koji je prije deset godina tvrdio da tragove kokaina u organizmu ima jer je u noćnom klubu u Majamiju poljubio djevojku koja je konzumirala tu drogu. Suspendovan je na dva mjeseca, a Sud za sportsku arbitražu u Lozani je odbacio zahtjev Svjetske antidoping agencije i Međunarodne teniske federacije za dvogodišnju suspenziju.

Američki košarkaš Di Džej Kuper je svojom prevarom nasmijao javnost. Prošle godine pokušao je da vara na doping testu, ali je ubrzo razotkriven i to zbog nalaza koji je pokazao da je trudan. Kuper je na kontroli podmetnuo urin supruge, ali osim što je saznao da će postati otac, uhvaćen je u prevari, pa je uslijedila dvogodišnja suspenzija.

Legendarni biciklista Lens Armstrong, koji se hvalio kako nikada nije pao na doping tekstu, nakon završetka karijere je priznao da je godinama koristio nedozvoljene supstance. Bio je to veliki skandal i mrlja na uspješnu karijeru, ali i potvrda da se doping nekada ne otkrije.

Šta da kaže na ovu temu imao je i nekadašnji NBA košarkaš Lamar Odom, koji je u autobiografskoj knjizi "Od mraka do svjetla" otkrio kako je prevario doping kontrolu te da nije dao svoj uzorak na testiranje uoči Olimpijskih igara u Atini 2004. Odom je ispričao da je koristio takozvani lažni penis u koji je sipao urin ličnog trenera.

"Nije bilo šanse proći test. Tog ljeta sam pušio marihuanu svaki dan i uspaničio sam se. Počeo sam pretraživati po internetu kako prevariti doping test i naišao sam na oglas kojim se može poručiti penis, koji stiže već sljedećeg dana", naveo je Odom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije