Ostali sportovi

Džudistkinja s Daunovim sindromom iz BiH zlatna u Italiji

Džudistkinja s Daunovim sindromom iz BiH zlatna u Italiji
Foto: Facebook/Azra Dedić | Džudistkinja s Daunovim sindromom iz BiH zlatna u Italiji
N.N.

Azra Dedić iz Bihaća, prva zaposlena osoba u BiH s Daunovim sindromom, koja se već jedanaest godina aktivno bavi i džudom, osvojila je novu medalju, ovaj put zlatnu, na takmičenju u džudu u Italiji.

"Zlatnu medalju je osvojila na međunarodnom turniru u nedjelju, 2. decembra u italijanskom gradu Pordinoneu", rekla je ponosno Azrina majka Ramzija Dedić za portal "Radiosarajevo.ba".

Azra je nedavno postala prva osoba s Daunovim sindromom u Bosni i Hercegovini koja je nosilac crnog pojasa u džudou i uopšte u nekom borilačkom sportu.

I ovaj put je Azra pokazala kako je dobro organizovana i da uspijeva da stigne sve. Prošle godine ova istinska zaljubljenica u džudo, s dvije pobjede i jednim porazom protiv predstavnice Rusije osvojila srebrenu medalju i još jednom pokazala da je čeka sjajna džudo karijera, što je ovaj put i dokazala. 

Iako je i tada priželjkivala osvajanje zlatne, srebrena medalja nije joj umanjila sreću i veselje.

U Bihaću ovu hrabru djevojku svi lokalni mediji poznaju i kažu da je čudo od djeteta.

Ideja o Azrinom zaposlenju nastala je u suradnji s udruženjem Život s Daunovim sindromom iz Sarajeva.

"Svaki novi dan je za Azru novi izazov. Na poslu je dobila novo društvo, okolinu, nove životne situacije", rekla je tada za pomenuti portal Dedić, istakavši kako u njihovoj porodici niko ne radi.

(Radiosarajevo.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije