Ostali sportovi

Edukacija najmoćnije oružje protiv dopinga

Edukacija najmoćnije oružje protiv dopinga
Foto: N.N. | Edukacija najmoćnije oružje protiv dopinga

Troje bh. sportista je palo na doping testu 2017. i po tome se BiH uklapa u svjetski prosjek, rekao je Amir Avdagić, pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH i predsjednik Istočnoevropske regionalne antidoping organizacije, dodajući da će Agencija ove godine povećati broj testiranih.

Pozitivne nalaze imali su kik-bokseri Mirsad Sadibašić i Semir Delić i atletičarka Adela Čomor, dok je Agencija kao pozitivnog evidentirala i Italijana Andreu Ventimilju koji je nastupio na džiudžicu takmičenju u BiH.

"Prosjek doping pozitivnih sportista u BiH, nažalost, korespondira sa statističkim podacima pozitivnih sportista u svijetu u odnosu na ukupni broj kontrola, na osnovu čega možemo zaključiti da dopinga u sportu u BiH ima jednako ili približno jednako kao i u ostatku svijeta, bez obzira na stepen razvoja sporta u našoj ili nekoj drugoj, uslovno rečeno, razvijenoj sportskoj državi", rekao je Avdagić.

On je podsjetio da osim dopingovanog sportiste postoji devet propisanih kršenja antidoping pravila za koja se izriču sankcije sportistima, ali i pomoćnom osoblju sportiste (trener, ljekar...). Izbjegavanje, odbijanje ili propuštanje davanja uzorka predstavlja kršenje pravila (bilo slučajeva u BiH), a takvi sportisti se, u smislu sankcija, tretiraju kao dopingovani. Ometanje ili pokušaj ometanja bilo kog dijela doping kontrole, posjedovanje zabranjene supstance ili zabranjenog metoda, prodaja, transport, slanje, isporuka ili distribucija zabranjene supstance ili metode ili pokušaj takvog postupanja predstavljaju takođe kršenja pravila.

Amir Avdagić
Amir Avdagić

Iako je fokus rada Agencije na prevenciji i edukaciji sportista, broj kontrola se povećava iz dva razloga.

"Prvi, u cilju ispunjavanja strogih preporuka i obaveza Svjetske antidoping agencije o minimalnom broju kontrola i vrsti analiza uzoraka po sportovima i sportskim disciplinama, došlo je do povećanja broja kontrola, a drugi razlog leži u odgovornom pristupu uposlenika Agencije koji, ne samo kvantitativnim, nego i kvalitativnim planom sprovode inteligentno i ciljano testiranje sportista. U 2017. Agencija je sprovela i analizirala 380 kontrola urina i 51 krvi, zatim 18 kontrola urina na međunarodnim takmičenjima u BiH, što je za 8,9 odsto više nego u 2016", istakao je Avdagić.

U 2018. je planirano povećanje broja testiranja uzoraka urina (minimalno 400) i krvi na takmičenjima i van njih, a i edukaciji će biti posvećena pažnja. Prošle godine je bilo 40 edukativnih aktivnosti, podijeljeno je 14.000 primjeraka materijala iz oblasti antidopinga, te nastavljena kampanja "Za sport bez dopinga".

"Agencija  je razvila efikasan sistem edukacija koji, po statistici Vijeća Europe, svrstava BiH među zemlje s najvećim brojem sportista obrazovanih o opasnostima dopinga i kontinuiranim edukacijskim predavanjima uspjeli smo smanjiti broj pozitivnih, ukazati na štetan uticaj nedozvoljenih supstanci  po zdravlje sportista, ali i socijalne i etičke probleme. Edukacija i prevencija za cilj imaju promociju duha sporta i zaštite zdravlja sportista, jer zdravlje bi uvijek trebalo biti na prvom mjestu, iznad rezultata. Prevencija i edukacija su najmoćnije oružje u borbi protiv dopinga u sportu i Agencija će nastaviti koristiti vrijeme i resurse kako bi svim sudionicima u sportu  prenijela poruku o opasnostima dopinga i okrenula ih čistom sportu i zdravom načinu života", istakao je Avdagić.

TUE i za bh. sportiste

Prije dvije godine pažnju u svijetu privukli su sportisti kojima je dozvoljeno da uzimaju nedozvoljene supstance, a takozvano izuzeće u terapijske svrhe (TUE) tražili su i bh. sportisti.

"U 2016. od pet zahtjeva odobrena su dva, a 2017. od sedam četiri. Postupak odobrenja se odvija po strogim procedurama Međunarodnog standarda za terapijska izuzeća. Takođe, vodi se računa o zaštiti ličnih podataka sportiste", rekao je Amir Avdagić, pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Dopingovani u 2017.

Ime   Sport      Supstanca na koju je bio pozitivan    Kazna
Mirsad Sadibašić    kik-boks   furosemid   dvije godine
Semir Delić     kik-boks   metenolon       četiri godine
Adela Čomor    atletika  ephedrine  dvije godine

       

Doping kontrole i kršenja pravila

Godina 2010.  2011. 

2012. 

 2013.   

2014.    

2015.    2016. 

  2017.   

Ukupno
Doping kontrole   72  256   267  298    290  310  412 449    2.354
Kršenje doping pravila 2 1 6 1 4 3 4 4 25

                                       

          

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije