Ostali sportovi

Hamza Turulja za "Nezavisne": Za ovo sam radio 11 godina

Hamza Turulja za "Nezavisne": Za ovo sam radio 11 godina
Foto: N.N. | Hamza Turulja za "Nezavisne": Za ovo sam radio 11 godina

Da Bosna i Hercegovina bude među 40 zemalja koje su osvojile medalje na Svjetskom prvenstvu u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore, koje je održano u dalekom Čileu, pobrinuo se osamnaestogodišnji Hamza Turulja.

Član Karate kluba Okinawa iz Sarajeva napravio je senzacionalan uspjeh osvojivši srebrnu medalju, i to u konkurenciji mlađih seniora (U-21).

Tek što je postao punoljetan i izašao iz juniora, bh. reprezentativac je kao najmlađi u ovoj kategoriji do 75 kg među starijim kolegama postao viceprvak svijeta. Turulja je i u mlađim kategorijama imao zapažene rezultate, ali svjetskim srebrom iz Južne Amerike osigurao je sebi mjesto u samom vrhu svjetskog karate.

"Iskreno, potajno sam se nadao da bih mogao da osvojim neku od medalja, ali s obzirom na to da sam već učestvovao na svjetskim i evropskim prvenstvima znao sam da je to teško ostvariv san. Ipak, uspio sam da izvučem sve najbolje iz sebe i ostavim zadnji atom snage da bi našoj domovini donio jedinu medalju sa ovog SP", kaže za "Nezavisne" Turulja.

Posebno je ponosan na činjenicu da je pred ovo takmičenje bio totalni autsajder s obzirom na to da je bio najmlađi takmičar među mlađim seniorima. Ipak, to ga nije spriječilo da na tatamiju pokaže nevjerovatan talenat i želju za uspjehom. Redom su padali Rej Rohan (Indija), Kapdebo Botond (Mađarska), Alberto Romero (Španija), Kilijan Cizo (Francuska) i Feng Jen sa Kineskog Tajpeja. U borbi za najsjajnije odličje bh. šampion je poražen od Marokanca Jasina Sekourija.

"Bio sam junior do avgusta ove godine, a svaki mjesec je bitan u ovim godinama razvoja, tako da je zaista teško boriti se protiv starijih kolega. Ipak, uspio sam. Hvala svima koji su me podržavali, porodici i trenerima", ističe Sarajlija i dodaje:

"Pripreme za svjetsku medalju traju već 11 godina, odnosno od kada sam počeo da treniram karate. To je dugotrajan proces koji se ne može postići bez godina treninga i mnogo razočaranja i poraza".

Povratak bh. delegacije iz Čilea planiran je za utorak, a nakon kratkog odmora i analize Turulja će početi pripreme za predstojeće Balkansko prvenstvo u Laškom, te Evropsko prvenstvo u Budimpešti. Inače, najuspješnija zemlja u Čileu bio je Egipat sa sedam zlatnih medalja, dok se BiH, koja je imala 23 takmičara, zahvaljujući Hamzinoj medalji našla na diobi 22. mjesta zemalja koje su osvojile medalje.

POVEZANA VIJEST:

Hamza Turulja viceprvak svijeta u karateu na prvenstvu u Čileu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije