Ostali sportovi

Istorija nastupa bh. sportista na OI: 66 neuspješnih pokušaja

Istorija nastupa bh. sportista na OI: 66 neuspješnih pokušaja
Foto: MOK/OK BIH | Istorija nastupa bh. sportista na OI: 66 neuspješnih pokušaja

Manje od 100 dana ostalo je do početka Olimpijskih igara u Parizu na koje je iz Bosne i Hercegovine do sada sigurno učešće izborila samo plivačica Lana Pudar.

Učešće bi u narednom periodu mogli potvrditi atletičari Amel Tuka, Mesud Pezer i Abedin Mujezinović. Gledajući rang listu džudisti Larisa Cerić i Aleksandra Samardržić takođe bi mogle učestvovati na prestižnoj smotri, a plasmanu se još nadaju plivač Jovan Lekić i Farah Oneščuk koja se takmiči u streljaštvu. Vlasnik najboljeg rezultata u istoriji BiH na Olimpijskim Igrama tekvandoista Nedžad Husić ispao je u kvalifikacijama, ali bi na osnovu pozivnice mogao naći svoje mjesto.

Agencija Hardino sport provela ja istraživanje kroz istoriju nastupa bh. predstavnika na svim dosadašnjim ljetnim najvećim sportskim smotrana na svijetu. Sve od 1992. godine, pa do danas Bosnu i Hercegovinu na svim održanim olimpijskim igrama predstavljalo je 66 takmičara, od čega 46 muškaraca i 20 žena. Međutim poražavajuća je činjenica da je Bosna i Hercegovina ostala jedna od rijetkih zemalja koja nema medalju sa Olimpijade, a razloga za to može biti bezbroj. Sistem sporta, način funkcionisanja države i nivoa vlasti, svijest pojedinaca i želja za nastupom pod nekom drugom zastavom su neki od njih.

Atletskom stazom stadiona “Estadi Olímpic Lluís Companys” u Barceloni koračali su davne 1992. godine predstavnici 169 zemalja. Zastavu BiH na otvaranju nosio je Zlatan Saračević, bacač kugle, prvak Evrope na dvoranskom prvenstvu 1980. godine. Među učesnicima su bili i atletičarka Mirsada Burić, zatim kanuista Aleksandar Đurić, dok je najbolji rezultat ostvarila Mirjana Horvat u disciplini streljaštvo 10 metara zračna puška, koja je zauzela osmo mjesto. Nastupili su i bacač diska Dragan Mustapić, predstavnica u brzom hodanju Kada Delić, plivači Anja Margetić i Janko Gojković, džudista Vlado Paradžik, te dizač tegova Mehmed Skender.

Ukupno deset predstavnika iz šest sportova na Igrama 1992. godine u Barceloni bio je i bh. rekord broja učesnika sve do Olimpijade u Riju 2016. godine. Kroz istoriju gledano najviše predstavnika gledano po sportu BiH je do sada imala u atletici, njih 23. Na drugom mjestu je plivanje, u kojem je BiH predstavljalo 14 takmičara, a treće mjesto gledajući sportove zauzelo je streljaštvo, sa devet predstavnika. Samo jednog predstavnika manje od streljaštva imao je džudo, njih osam. Slijede kanu i tenis sa po tri predstavnika, stoni tenis i tekvando sa po dva predstavnika, te hrvanje i dizanje tegove u kojima je BiH imala po jednog predstavnika.

Gledajući nastupe po spolu, Bosnu i Hercegovinu predstavljalo je 46 muškaraca i 20 žena. Najviše muškaraca nastupilo je u atletici, njih 15, dok je u istom sportu BiH predstavljalo osam žena. Na drugom mjestu je plivanje, gdje je nastupilo devet muškaraca, te pet žena. Slijede streljaštvo sa šest i džudo sa pet muških predstavnika, te po tri predstavnice u oba sporta. Sportovi u kojima je BiH imala samo muške predstavnike su dizanje tegova, hrvanje, kanu i stoni tenis. Peti sport u kojem je BiH imala žensku predstavnicu je tenis.

1992. BARSELONA

Na Olimpijadi 1992. godine u Barseloni BiH je imala 10 predstavnika, od čega četiri predstavnika u atletici, dva u plivanju, te po jedan u kanu, džudou, streljaštvu i dizanju tegova. Najbolji rezultat na ovim Igrama imala je Mirjana Horvat, koja je u gađanju zračnom puškom na 10 metara, osvojila osmo mjesto.

1996. ATLANTA

Godine 1996. godine domaćin Igara bila je Atlanta. Nastupilo je devet takmičara u sedam sportova. Dva predstavnika imali su atletika i plivanje, dok su kanu, džudo, streljaštvo, stoni tenis i hrvanje imali po jednog takmičara. Islam Đugum nastupio je u maratonu, Kada Delić u brzom hodanju, Samir Karabašić predstavljao je BiH u kanu, Davor Vlaškovac u džudou, Nedžad Fazlija u streljaštvu, Janko Gojković i Dijana Kvesić u plivanju, te Tarik Hodžić u stonom tenisu i Fahrudin Hodžić u hrvanju.

2000. SIDNEJ

Igre u Sidneju 2000. godine okupile su devet bh. predstavnika u četiri sporta. Nastupili su atletičari Đuro Kodžo i Željko Petrović u maratonu, Elvir Krehmić u skoku uvis, te Dijana Kojić u utrci na 400 metara. Arijana Jaha predstavljala je BiH u džudou, Nedžad Fazlija i Zoran Novaković nastupili su u streljaštvu, te Janko Gojković i Željko Panić u plivanju.

2004. ATINA

U Atini 2004. godine nastupilo je takođe devet predstavnika u osam sportova. Jasmin Salihović nastupio je u utrci na 800 metara, a Jasminka Guber na 1.500 metara u atletici, Emir Šarganović imao je nastup u kanuu, Amel Mekić u džudou, Nedžad Fazlija u streljaštvu, Željko Panić u plivanju, Srđan Miličević u stonom tenisu, Zoran Prerad u tekvandou, te Mervana Jugić-Salkić u tenisu.

2008. PEKING

Najmanje predstavnika na Olimpijskim igrama do sada, BiH je imala 2008. godine u Pekingu. Nastupilo je pet sportista u četiri sporta. Bh. boje branili su atletičari Hamza Alić u bacanju kugle i Lucija Kimani u maratonu, džudista Amel Mekić, Nedžad Fazlija u streljaštvu i Nedim Nišić u plivanju.

2012. LONDON

Na Olimpijskim Igrama u Londonu su bh. predstavnici nastupili u četiri sporta. U atletici Kemal Mešić u bacanju kugle i Lucija Kimani u maratonu, Amel Mekić udžudou, Nedžad Fazlija u streljaštvu, te Ensar Hajder i Ivana Ninković u plivanju.

2016. RIO DE ŽENEJRO

Najviše predstavnika BiH je imala 2016. godine u Rio de Ženejru. Ukupno jedanaest sportista. To su atletičari Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić i Mezut Pezer, te Lucija Kimani. Zatim Larisa Cerić u džudou, Tatjana Đekanović u streljaštvu, Mihajlo Čeprkalo i Amina Kajtaz u plivanju, te Damir Džumhur i Mirza Bašić u tenisu.

2020. TOKIJO

Olimpijada u Tokiju održana zapravo 2021. godine zbog pandemije kovida, a okupila je sedam predstavnika iz BIH. Zanimljivo, na ovoj Olimpijadi ostvaren je najbolji rezultat BiH u istoriji, Nedžad Husić osvojio je peto mjesto i time srušio rekord imenjaka Nedžada Fazlije koji je bio šesti u Sidneju. Nastupili su i atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer, Larisa Cerić po drugi put u džudou, Tatjana Đekanović u streljaštvu, te Emir Muratović i Lana Pudar u plivanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije