Ostali sportovi

Jedinstvo briljira na startu odbojkaške premijerligaške sezone

Jedinstvo briljira na startu odbojkaške premijerligaške sezone
Foto: N.N. | Jedinstvo briljira na startu odbojkaške premijerligaške sezone

Sedam utakmica i isto toliko pobjeda u Premijer ligi BiH bilans je odbojkaša Jedinstva iz Brčkog. Nekadašnji vicešampion Jugoslavije i osvajač Kupa BiH bilježi najbolji start u posljednjih desetak godina, što je najava da se Brčaci polako, ali sigurno vraćaju u vrh bh. odbojke.

Da čelnici Jedinstva misle ozbiljno ove sezone, pokazali su prošlog mjeseca, kada su za novog trenera imenovali legendu bh. odbojke i aktuelnog selektora muške reprezentacije BiH Edina Bakovića. Jedinstvo je u srijedu u derbiju savladalo Maglić (3:0) i tako se učvrstilo na prvom mjestu sa maksimalnim 21 bodom.

"Dobio sam poziv prije mjesec dana i odlučio sam da prihvatim ponudu. Stanje u klubu sada je mnogo bolje u odnosu na prethodne godine. Mogu reći da je Jedinstvo stalo na noge i svi žele da klub vrate na nivo na kojem je bio. Sve to bolje izgleda organizacijski i finansijski, u klubu su moji prijatelji koji dobro rade za odbojku tako da sam rado prihvatio poziv", kaže nekadašnji reprezentativac BiH i Hrvatske i jedan od najcjenjenijih trenera na ovim prostorima.

Rođeni Brčak odlučio je da se vrati kući nakon vrlo uspješne avanture u Kataru, gdje je kao trener ostavio dubok trag. Nakon što je dolaskom vratio kult reprezentaciji BiH, sada to isto želi napraviti i sa Brčacima.

"Završio sam epizodu u Kataru, ovu sezonu radiću sa ekipom Jedinstva. Želja ljudi koji vode klub jeste da dogovorimo dugoročnu saradnju, ali vidjećemo. Zasad nam ide dobro, imamo sedam pobjeda, ciljevi su da budemo u vrhu, da se plasiramo u Ligu za prvaka. Mladost je i dalje prvi favorit u BiH, a mi ćemo pokušati da stignemo do trofeja u Kupu Federacije", ističe Baković, koji je već radio kao trener u Jedinstvu.

Naš sagovornik poručuje da u ekipi, koja je uglavnom sačinjena od mladih igrača, uz samo tri igrača starija od 28 godina, vlada sjajna atmosfera te da tu ima još mnogo mjesta za napredak.

"Treba vremena da dosegnemo još viši nivo. Generalno mislim da je liga slabija nego nekih ranijih sezona. Tu se izdvaja nekoliko ekipa, mislim da je kod većine problem taj što se ne poklanja više pažnja domaćim igračima, kojima treba dati više prilika da igraju. Ima mnogo mladih igrača sa velikim potencijalom, samo im trebati dati šansu", naglasio je Baković, koji je, podsjetimo, u igračkoj karijeri upisao 86 nastupa za Hrvatsku, a boje reprezentacije BiH branio je 60 puta.

U 7. kolu postignuti su sljedeći rezultati: Kakanj - Radnik 3:0, Bosna - Tempo 3:0, Domaljevac - Borac 3:0. Poredak: Jedinstvo 21, Kakanj 78 15, Maglić 12...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije