Ostali sportovi

Kako zaključiti odbojkaško prvenstvo BiH: Klubovi (ne)će igrati Evropu

Kako zaključiti odbojkaško prvenstvo BiH: Klubovi (ne)će igrati Evropu
Foto: N.N. | Kako zaključiti prvenstvo BiH: Klubovi (ne)će igrati Evropu

Odbojkaško prvenstvo u Bosni i Hercegovini jedno je od rijetkih koje nije zaključilo sezonu, a tako će biti još neko vrijeme s obzirom na to da će nova sjednica Upravnog odbora Odbojkaškog saveza BiH biti zakazana najvjerovatnije tek za 16. juni.

Usljed nesuglasica članova UO OS BiH, takmičenja Premijer lige BiH za sezonu 2019/20. još nisu formalno završena. Kako stvari stoje, kompromis će biti jako teško naći, a najviše bi mogli ispaštati klubovi čije je igranje u evropskim takmičenjima dovedeno pod znak pitanja. Najveći problem predstavlja kako zaključiti sezonu kada se zna da klubovi nisu odigrali jednak broj utakmica u mini-ligama za prvaka.

 U trenutku prekida nakon dva nepotpuna kola vodeći timovi su bili Jedinstvo u muškoj, te Gacko u ženskoj konkurenciji, s tim da su imali utakmicu više od recimo Mladosti, odnosno Bimal Jedinstva. Jedan od prijedloga je bio da se proglase prvaci nakon 18 odigranih kola, a onda dolazimo do toga da regularni dio prvenstva nisu igrale realno tri najbolje bh. ekipe: Mladost, Bimal Jedinstvo i Banjaluka volej.

"Ja sam ostao pri svom stavu. Ne pada mi na pamet da poništimo prvenstvo jer to ne bi bilo pošteno prema Gacku, Jedinstvu ili Kaknju. Po mom mišljenju, bez usvajanja tabele nema igranja Evrope ni MEVZA liga. Na osnovu čega da prijavimo ekipe za ta takmičenja ako ne usvojimo tabelu, da li onu iz doigravanja ili regularnog dijela. Ja znam da su ove ekipe što se bune najbolje u BiH, ali treba biti pošten i prema ekipama koje su igrale prvenstvo. Trebalo bi da se nađemo 16. juna, da se vidimo oči u oči i probamo riješiti problem. Nigdje još ne kasnimo, ali u ovom trenutku smo daleko od Evrope i MEVZA, bar što se mene tiče", kaže predsjednik OS BiH Alija Fatić.

U narednoj sezoni u evropskim takmičenjima bi trebalo da nastupi šest bh. klubova - četiri u ženskoj, dva u muškoj konkurenciji. Da će se ipak naći neki kompromis nada se čelni čovjek najtrofejnije bh. ekipe, ŽOK Bimal Jedinstvo, Esad Omerhodžić, inače član UO OS BiH.

"Ono što je bitno jeste da UO OS BiH nije donio odluku da klubovi ne idu u Evropu. Imamo situaciju da kancelarija nešto predlaže, a ne, recimo, direktor takmičenja. Sukob je nastao tako što je prvenstvo prekinuto, a neko želi da proglasi prvake na osnovu jedne utakmice (slučaj sa Bimal Jedinstvom), pa to nema nigdje na svijetu", ističe Omerhodžić i dodaje:

"Može se naći kompromis, nada zadnja umire. Smatram da ne treba da bude proglašen šampion za ovu sezonu, tako da smo mi prvaci dok god ne bude drugog šampiona. Da li ćemo igrati Evropu zavisiće prije svega od CEV-a. Moram reći da u svemu ima politike, najbolji primjer je fudbal. Mene bi bilo stid da radi pojedinca ili nečijeg hira dođemo u situaciju da se zabrani klubovima da igraju evropska takmičenja".

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici UO nisu usvojene odluke o završetku takmičenja, neproglašavanju prvaka u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao ni usvajanju tabele Premijer lige.

Potpisale Babićeva i Dragutinovićeva

Nakon Katarine Popović i Ane Gajić, ugovor sa ŽOK Bimal Jedinstvom koji se već uveliko sprema za narednu sezonu produžile su i dugogodišnji kapiten Žana Dragutinović i Elena Babić. Radi se o odbojkašicama iz Brčkog, koje su proteklih sezona bile važan kotač u igri višestrukih prvakinja BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije