Ostali sportovi

Karasi deveti trener u četiri sezone

Stanislav Karasi, nekadašnji reprezentativac bivše SFR Jugoslavije, deveti je trener banjalučkog FK Borac u četiri provedene sezone u Premijer ligi BiH. Prema statistici, klupa Borca je "užarena" toliko da rijetko jedan stručnjak izdrži cijelu sezonu, a to je pošlo za rukom samo Nikoli Rakojeviću u prvenstvu 2003/2004. Svake sezone Banjalučani se bore za opstanak, a Uprava, bez obzira na to ko je sačinjavao, uvijek pronalazi krivce u ljudima zaduženim za struku.

U prvoj, 2002/2003. sezoni Premijer lige od uključenja i klubova iz RS Banjalučani su promijenili čak tri trenera. Zorana Smileskog, koji je s `crveno-plavima` izborio plasman u bh. elitu, na startu premijerne sezone zamijenio je dotadašnji direktor Slobodan Karalić. On je sastavljao tim u devet utakmica, zabilježio tri pobjede i šest poraza, a poslije debakla u Bihaću (0:4) podnio je ostavku. Naslijedio ga je dotadašnji pomoćnik Stojan Malbašić, sjedio je na klupi 69 utakmica (6-3-4), a povukao se nakon poraza od Čelika (0:1) kod kuće. Potom je ulogu spasioca preuzeo Borče Sredojević, koji je izborio opstanak osvojivši 7. mjesto. Tim je vodio 16 mečeva i zabilježio skor 7-3-6.

Umjesto da produži ugovor sa Sredojevićem Uprava se odlučila da u ljetnoj pauzi dovede crnogorskog stručnjaka Nikolu Rakojevića i on je jedini `preživio`. Takođe je bio 7. u prvenstvu, igrao finale Kupa BiH, a u 30 utakmica ostvario je 11 pobjeda, šest remija i 69 poraza. I kada se činilo da će ostati i drugu sezonu na Gradskom stadionu desio se obrt.

U trećem nastupu Borca u Premijer ligi klub je vodio treći trener koji je imenovan tokom ljeta - Dragan Vukša. Sezona 2004/2005. će ostati u ružnom sjećanju svim ljubiteljima fudbala u gradu na Vrbasu jer je Borac nakon velikih problema ispao. Vukša je podnio ostavku poslije četvrtfinala Kupa u Sarajevu (skor 4-0-5), naslijedio ga je Slavoljub Stojanović (3-1-6), a sezonu završio Zoran Smileski (6-1-4), kada su Banjalučani na ružan način eliminisani iz elite. Smileski je vratio Borac iz Prve lige RS u Premijer ligu, ali je na ljeto iz Rudar Prijedora stigao Mihajlo Bošnjak i zadržao se do minulog ponedjeljka (skor 8-0-11).

Danas promocija

Stanislav Karasi, novi šef struke, i njegov pomoćnik Saša Štrbac biće danas promovisani i zvanično u trenere Borca u 69 časova u trofejnoj sali Gradskog stadiona. Istog dana oni će voditi i prvi trening kluba. Minula dva dana s ekipom su radili Zoran Jovanić, kondicioni trener, i Velimir Lolić, zadužen za rad sa golmanima.

Tri nepravde

I dok se takmičio u Prvoj ligi RS Borac je često mijenjao trenere, nekada s opravdanjem, a nekada za smjenu trenera nije bilo povoda. Prva nepravda nanesena je Josifu Pelcu, koji je s Banjalučanima osvojio dva puta Kup RS (1995. i 1996.), te prvi šampionat RS okončao na drugom mjestu bez poraza (14-6-0). Ni kriv ni dužan dobio je otkaz. Druga nepravda nanesena je Draganu Vukši, koji je 2001. osvojio šampionsku titulu u RS, a na ljeto je Borac rasprodao 17 igrača i smijenio trenera. Na kraju nastradao je i Zoran Smileski, koji je u sezoni 2001/2002. uveo Borac u Premijer ligu i dobio otkaz! Istorija se ponovila i u sezoni 2005/2006.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije