Ostali sportovi

Karatisti mole za pomoć

Karatisti mole za pomoć
Foto: Ilustracija | Karatisti mole za pomoć

Svjesni aktuelnog stanja na globalnom planu, pojavom pandemije izazvane virusom Covid-19, koja je značajno ugrozila i život u Bosnu i Hercegovinu, oglasili su se i iz Karte saveza BiH.

Nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini na svim nivoima, uputili su apel da prilikom iznalaženja mjera za spas ekonomije, privrede, zdravstva i slično, očekuju da će se pronaći adekvatna rješenja i za spas bosanskohercegovačkog sporta, pa samim tim i karate.

"Naime, karate sport je trebao biti na Olimpijskim Igrama 2020. u Tokiju, ali obzirom na prisustvo i neizvjesnost trajanja pomenute pandemije u svijetu, iste su odgođene za 2021. godinu. Karate savez Bosne i Hercegovine posjeduje svoje potencijalne kandidate za ispunjenje norme za OI 2021.godine, (Meris Muhović, Ivona Ćavar, Ivan Klepić i Mirnesa Bektaš), koji su i stipendisti od strane MOK-a, odnosno Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, a isti svoju formu moraju održavati u izuzetno teškim uslovima restrikcija u društvu (zabrane okupljanja i trenažnog procesa), što će se svakako odraziti na njihovu formu i buduće rezultate. Pored naših najtrofejnijih sportista, Savez raspolaže i sa mlađim sportistima koji također pretenduju ispunjenju kvalifikacionih normi za OI Tokijo 2021. godine", podsjetili su iz Karate saveza BiH.

Također dodaju da je prisutan i veliki broj klubova i trenera, kojima je karate osnovni izvor egzistencije, te ukoliko navedena situacija u društvu potraje, isti će biti u izuzetno teškoj situaciji, kako za vrijeme restriktivnih mjera uzrokovanih pandemijom, a samim tim i jedan određeni period nakon prekida navedene vanredne situacije.

"Karate savez Bosne i Hercegovine i mnogi drugi savezi, kao i klubovi imaju kancelarijske prostorije i režijske troškove, te svoje uposlenike, koji žive od klupskih članarina, preko entitetskih saveza, što je u ovakvoj situaciji neodrživo, posebno uzevši u obzir činjenicu da kako stvari trenutno stoje, upitno je da li će savezi dobiti sredstava i u 2020.godini. Zato vas molimo, da u narednom periodu prilikom izrade planova sanacije svih segmenata našeg društva, uzrokovanih pojavom pandemije Covid-19, razmotrite i mogućnost sanacije bh. sporta, koji je u kontinuitetu na marginama razmišljanja i odlučivanja. Pritom činjenice neumitno govore, da su naši sportisti najbolji ambasadori BiH, što svojim djelima dokazuju i u ovakvim teškim situacijama. Ovom prilikom podržavamo pismo i stav Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, upućenog svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini", navode iz Karate saveza BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije