Ostali sportovi

Karatisti najavili medalju s OI

Karatisti najavili medalju s OI
Foto: N.N. | Karatisti najavili medalju s OI
Edin Spržo

Karate kao najuspješniji sport u zemlji jedini može donijeti prvu olimpijsku medalju BiH, poručili su predstavnici Karate saveza BiH.

Oni su se javnosti obratili danas povodom učešća bh. karatista na Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore na Tenerifi. Ostvareni su zapaženi rezultati, a najbolji je bronzana medalja Muniba Dedovića u konkurenciji kadeta, koji je od 26 bh. takmičara donio jedino odličje. Izdvajaju se još dva sedma mjesta Ilme Rahmanović i Emina Mušanovića, kao i deveto mjesto Hamze Trkulje. U ukupnom plasmanu BiH je u konkurenciji 107 zemalja zauzela 32. mjesto.

"Pokazali smo i dokazali da karate ima svijetlu budućnost u BiH. Vjerujem kako ćemo uz sistem i kvalitetno rukovođenje Saveza nastaviti u kontinuitetu postizati dobre rezultate na velikim takmičenjima. Nama je primarni cilj da imamo kandidata koji će nastupiti na OI 2020. godine u Tokiju i iskreno se nadamo da će neko od naših predstavnika osvojiti prvu istorijsku medalju za BiH", rekao je Denis Muhović, jedan od selektora karate reprezentacije BiH, i dodao:

"Munib je ostvario zapažen rezultat u veoma jakoj konkurenciji. Njemu se u narednom periodu treba posvetiti velika pažnja. Čestitao bih njegovom treneru i klubu, koji su ga uspjeli dovesti na ovakav nivo. Još bih jednom apelovao na sve relevantne institucije da ne dopuste više da u zadnji momenat saznajemo da li će naši najbolji takmičari učestvovati na velikim takmičenjima."

Mujo Gec, generalni sekretar KS BiH, istakao je da je ova bronza samo uvod u ono što očekuje Savez.

"Kao što znate, karate kao sport ulazi u olimpijsku porodicu. Od naredne godine stupaju nova pravila izbora za OI. Uvodi se sedam kriterijskih takmičanja pod nazivom Premijer liga, a učešće u njoj će izboriti takmičari koji budu među 50 najboljih na listi. Mi želimo da među onim najboljim koji izbore OI bude i predstavnik BiH. Bh. karatisti imaju realnu priliku u realnim uslovima da steknu učešće u Tokiju, a onda očekujemo i tu istorijsku medalju", izjavio je Gec.

Dedović je do velikog podviga stigao nakon što je ostvario četiri pobjede.

"Pripreme su bile zaista teške i naporne, ali sav trud, rad i disciplina su se na kraju isplatili", istakao je Dedović, koji je zahvalio posebno treneru Aldinu Adiloviću.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Tijana Bošković najbolja odbojkašica Evrope
Ostali sportovi

Tijana Bošković najbolja odbojkašica Evrope

Karalić na čelu Skupštine BK Slavija
Ostali sportovi

Karalić na čelu Skupštine BK Slavija

Na tri tiketa dobio 81.068 KM
Ostali sportovi

Na tri tiketa dobio 81.068 KM

Najčitanije