Ostali sportovi

Pratite nas na Google news

Karpov - jedan od najvećih šahista ikad

Karpov - jedan od najvećih šahista ikad
Foto: N.N. | Karpov - jedan od najvećih šahista ikad
Srna

Ruski velemajstor Anatolij Jevgenjevič Karpov, jedan od najuspješnijih turnirskih igrača u istoriji šaha, rođen je na današnji dan 1951. godine.

Karpov je kao izazivač šampiona 1975. godine postao prvak svijeta bez borbe jer je Robert Bobi Fišer odbio da igra meč pod uslovima koje je propisala Svjetska šahovska federacija (FIDE).

Odbranio je titulu u mečevima sa Viktorom Korčnojem 1978. i 1981. godine, a izgubio je krajem 1985. u meču s Garijem Kasparovom.

Tome je prethodio meč istih rivala početkom 1985. godine, igran na šest dobijenih partija, koji je predsjednik FIDE prekinuo pri rezultatu 5:3 za Karpova, uz 40 remija zbog iscrpljenosti igrača.

Karpov je veliki populizator šaha i veliki prijatelj Srba, koji je u više navrata javno istupao u odbranu Srbije i srpske pozicije u svijetu tokom sukoba devedesetih godina prošlog vijeka i raspada Jugoslavije.

Ovaj velemajstor je čest gost i u Republici Srpskoj.

Anatolij Karpov spada u red najvećih šahovskih velikana svih vremena poput: Aleksandra Aljehina, Vilhelma Štajnica, Hose Raula Kapablanke, Emanuela Laskera, Mihaila Botvinika i Roberta Bobija Fišera.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije