Ostali sportovi

Katarina Popić nakon Eurovoleja odškrinula vrata profesionalizma

Katarina Popić nakon Eurovoleja odškrinula vrata profesionalizma
Foto: CEV | Katarina Popić nakon Eurovoleja odškrinula vrata profesionalizma

Sa 15 godina je zaigrala na Evropskom prvenstvu do 19 godina, a u nekoliko mečeva bila je najbolji poenter bh. reprezentacije, čime je samo opravdala povjerenje selektora Natmira Buljubašića. Katarina Popić, koja je u avgustu napunila 15 godina, potvrdila je status jedne od najtalentovanijih odbojkašica u BiH, možda i šire.

Djevojčica iz Brčkog je na Eurovoleju (U-19), koji je održan u Zenici, praktički već ušla u profesionalne vode, igrala je protiv najboljih juniorki Evrope koje su i po nekoliko godina starije od nje. Inače, bh. selekcija je bila jedna od najmlađih na prvenstvu, tu je bilo još nekoliko igračica godišta 2004/05, tako da posljednje mjesto na turniru (četiri poraza) ne predstavlja iznenađenje, ali ni neuspjeh.

"S obzirom na to da bismo na jednom tako jakom takmičenju bili apsolutni autsajderi u bilo kojem sastavu da nastupimo, selektor Buljubašić je imao odličnu viziju da ovo EP iskoristi kako bi se pružila šansa za kaljenje i nekih mladih igračica koje bi BiH predstavile na kadetskoj Balkanijadi sljedeće godine. Tako je poslije ovog takmičenja ostavio odličnu bazu za 2004. i 2005. godište, koje će sljedeće godine nastupiti na Balkanijadi s dragocjenim iskustvom", kaže supertalentovana odbojkašica. 

Nije krila zadovoljstvo što je bila dio bh. tima u kojem je pokazala sav raskoš talenta, koji je pokazivala još u pionirskoj konkurenciji u školi odbojke Nenada Davidovića i Drage Davidovića u ŽOK Smeč DN klubu iz Brčkog.

"Ja sam izuzetno ponosna i srećna jer sam jedna od njih. Što se tiče moje igre na samom EP svako ko bi bio na mom mjestu bi rekao da je zadovoljan s obzirom na to da imam samo 15 godina. Međutim, ja sam i te kako realna i svakako sam vidjela sve svoje vrline, ali i mane, na kojima sam spremna da radim kako bih pokušala postići kvalitet djevojaka protiv kojih sam imala priliku da igram", ističe velika nada bh. odbojke i dodaje:

"Odlaskom na Eurovolej ja sam praktično odškrinula vrata profesionalizma i vidjela koliko je zapravo teško živjeti daleko od porodice u jednom takoreći vojničkom režimu koji je ukupno s pripremama trajao više od mjesec dana. Međutim, to je sjajno iskustvo koje će mi svakako pomoći da i dalje sazrijevam i rastem kao igrač kako fizički, tako i psihički".

Popićeva naglašava da su samo laici mogli očekivati da BiH može nešto više uraditi na ovom turniru među najboljim reprezentacijama Evrope. Nakon što je na ovom Euru potvrdila da se radi o pravom dragulju, nije isključeno da uskoro pređu u novu sredinu.

"Osim mog rada, u saradnji s trenerom i u razgovoru s roditeljima, potrebno je da u dogledno vrijeme pronađem klub koji će mi omogućiti da se dalje razvijam, a naravno da je u svemu tome potrebno i puno sportske sreće. Kao i svaki sportista, naravno da imam velike ambicije, ali se trudim da budem čvrsto nogama na zemlji i idem korak po korak, pa vidjećemo gdje su mi konačni limiti. Zahvalila bih selektoru, kao i cijelom stručnom štabu koji su mi ukazali ogromno povjerenje, a ja ću se i dalje truditi kako bih radom postigla da jednog dana budu ponosni na moje ime", zaključila je sjajna mlada odbojkašica, pred kojom je, nema sumnje, velika karijera.

Turska prvak, Srbiji srebro

Juniorke Turske osvojile su Eurovolej u Zenici i postale nove šampionke Evrope. U velikom finalu Turkinje su nakon drame savladale vršnjakinje iz Srbije 3:2 u setovima. Obje selekcije su osigurale plasman na U-20 Svjetsko prvenstvo 2021. godine. Bronzana medalja pripala je Bjelorusiji, koja je u borbi za treće mjesto pobijedila Francusku (3:1). Za MVP igračicu prvenstva proglašena je Ipar Kurt (Turska). Konačan poredak na Euru: Turska, Srbija, Bjelorusija, Francuska, Poljska, Bugarska, Hrvatska, Slovačka, BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije