Ostali sportovi

Ko je nova ruska heroina: Takve djevojčice se rađaju jednom...

Ko je nova ruska heroina: Takve djevojčice se rađaju jednom...
Foto: N.N. | Ko je nova ruska heroina: Takve djevojčice se rađaju jednom...

Rusku gimnastičarku Lalu Kramarenko (19) nazivaju fenomenom modernog sporta.

Ima jedinstvene prirodne sposobnosti i nevjerovatnu fleksibilnost i tehniku čak i po gimnastičkim standardima. Često je upoređuju sa velikim šampionima iz prošlosti, uglavnom zato što svijet nije vidio tako spektakularne gimnastičarke jako dugo. 

Lala je prošle sezone bila nezvanični broj tri reprezentacije Rusije, a odlaskom u penziju sestara Averin Dine i Arine ove godine postala je kapiten reprezentacije. Na nedavnom prvenstvu Rusije postala je apsolutna šampionka sa pet zlatnih medalja, a u kolekciji ima i titulu šampionke Evrope. 

Kramarenko je dugo bila u centru pažnje ljubitelja ritmičke gimnastike: osvojila je sve u juniorima (trostruka prvakinja svijeta), a bila je kandidat za put na Igre u Tokiju. 

Sestre, Lala i njena sestra bliznakinja Dajana rođene su u Moskvi, ali su najveći dio djetinjstva provele u Bakuu, gdje su počele da se bave ritmičkom gimnastikom. Dajana je nakon nekog vremena odustala od sporta. Kramarenkovi su se 2014. preselili u Rusiju, gdje je bilo više izgleda za uspjeh. Talentovana djevojka je odmah primijećena, a dvostruka olimpijska šampionka Evgenia Kanaeva čak je rekla da se "takve djevojčice rađaju jednom u stotinu godina".

U septembru 2021. Međunarodna gimnastička federacija (FIG) registrovala je originalni element nazvan po Lali Kramarenko - piruetu sa savijenom nogom. Iste godine Lala je postala evropska prvakinja u ekipnom takmičenju, što joj je do sada najveći uspjeh na međunarodnoj sceni. 

I uprkos činjenici da će Lala iz nesportskih razloga propustiti Olimpijske igre 2024. u Parizu, može doći na Igre 2028. u Los Angelesu.  Kramarenko ima titulu majstora sporta Rusije međunarodne klase, trostruki je prvak svijeta među juniorima, kao i prvak Evrope u ekipnom takmičenju 2021. Lala je ćerka poznatog fudbalskog golmana Dmitrija Kramarenka, koji je poznat po svojim nastupima za Dinamo Moskva i Alaniju Vladikavkaz.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije