Ostali sportovi

Ko su najbrži sportisti na svijetu, Embape puše u vrat Boltu, Nole peti

Ko su najbrži sportisti na svijetu, Embape puše u vrat Boltu, Nole peti
Foto: Tanjug/AP Photo/Hiro Komae | Ko su najbrži sportisti na svijetu, Embape puše u vrat Boltu, Nole peti

Najbolji rezultat u trci na 100 metara u istoriji drži legendarni atletičar Usain Bolt, a španska "Marca" je izračunala koliko bi za Boltom u njegovoj disciplini zaostajali drugi sportisti koji su najbrži u svojim disciplinama Novak Đoković, Kilijan Embape, Rasel Vestrburk...

Bolt je još 2009. godine na Svjetskom prvenstvu u Berlinu 100 metara istrčao za 9.58 sekundi i to je i dan danas najbolji rezultat u istoriji u ovoj disciplini.

"Marca" je izračunala koliko bi za Boltom u njegovoj disciplini zaostajali najbolji srpski teniser Novak Đoković, francuski fudbaler Kilijan Embape, američki košarkaš Rasel Vestrburk...

Parametar pomenutog španskog medija bio je najveća brzina sprinta pomenutih sportista, prema njoj su računali koliko bi im bilo potrebno vremena da pretrče 100 metara, uz dodatak da bi im start bio nešto sporiji.

Embape se tokom jednog meča Lige 1 u dresu PSŽ-a protiv Monaka u jednom momentu kretao brzinom od 38 kilometara na sat, a prema proračunu bi 100 metara prešao bi za tačno 11 sekundi. Dodajmo i to da svjetski mediji pišu da je Boltova najveća brzina bila 44,72 kilometara na sat.

Sekundu sporije trčao bi Đoković. Njemu je na terenu izmjerena brzina 36,02 kilometara na sat. Kada je tenis u pitanju on je ubjedljivo najbrži i prati ga Španac Rafael Nadal sa brzinom od 26,84 kilometara na sat.

NBA košarkaši su poznati kao sjajne atlete, a iako nema zvaničnih podataka smatra se da je među njima najbrži Vestbruk. Član Los Anđeles Lejkersa navodno trči brzinom od 34,76 kilometara na sat, pa bi trku završio iza Embapea i Đokovića. Između Embapea koji je na drugom mjesto, te Đokovića koji je na petom nalaze se ragbista Džona Lomi (37.44 kilometara na sat), te zvijezda američkog fudbala Tajrek Hil (37,2 kilometara na sat).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije