Ostali sportovi

"Korona nokautirala boks"

"Korona nokautirala boks"
Foto: N.N. | "Korona nokautirala boks"

Pandemijom virusa korona boksu u Bosni i Hercegovini je presuđena smrtna kazna, rekao je Almedin Fetahović, selektor bokserske reprezentacije BiH.

Osvajač zlatne medalje na Mediteranskim igrama u Monpelijeu i kasnije najbolji trener BiH u izboru "Nezavisnih novina" iskazao je veliku zabrinutost za sudbinu malih sportova zbog novonastale situacije. Podsjeća da su individualni sportovi u BiH i ranije bili na margini i finansijski krpili kraj s krajem, pa će nova kriza vjerovatno ugasiti mnoge klubove, ali i pojedine sportove u cjelini.

"Svi sportovi su pogođeni ovom situacijom. Čak i u fudbalu, gdje ima najviše novca, neki su klubovi bankrotirali. Ne smijem ni pomisliti kakve će posljedice korona ostaviti na male i kontaktne sportove. Boks je i ranije bio na aparatima u BiH i bojim se da će mu novonastalom situacijom sudbina biti zapečaćena. Sportski rečeno - boks je nokautiran. Kako pronaći podršku i novac u krizi za nešto što ni prije nije imalo podršku nadležnih", pita se Fetahović.

U BiH uz Premijer ligu na državnom nivou imaju i entitetska takmičenja. Sva tri su trenutno prekinuta.

"U BiH je registrovano 50 klubova, od čega istinski radi njih oko 25. Sada kada je sve stalo i tih 50 posto koji su djelovali kako-tako je pred gašenjem. Žao mi je što se sve ovo dešava nakon što smo minulih nekoliko godina zahvaljujući entuzijazmu nekoliko ljudi uspjeli vratiti kakvu-takvu popularnost ovom sportu. Imamo i nekoliko kandidata za Olimpijske igre i sada je sve stalo", poručio je Fetahović.

Među najuspješnijim reprezentativcima svakako su Adem Fetahović, Radenko Tomić i Džemal Bošnjak. Stipendista Međunarodnog olimpijskog komiteta Adem Fetahović je u posljednji čas uspio da se vrati s kvalifikacijskog turnira iz Londona u Sarajevo.

"Prošli mjesec Adem je prošao prvi krug kvalifikacija u Londonu. Onda je počelo uvođenje mjera i mi smo se praktično zadnjim letom uspjeli vratiti iz Londona. Veliki broj boksera je ostao tamo zarobljen, jer su iz hotela prebačeni u neke alternativne smještaje. Mi smo imali sreće u tom smislu, a vidjećemo koliko ćemo imati sreće da se vratimo u pravu formu kada ovo sve, nadamo se, uspješno završi", rekao je Fetahović.

Nada se pomoći nadležnih institucija na svim nivoima vlasti, ali se, kako kaže, uporedo strahuje od raznih izgovora.

"Mi iz malih sportova već više od 20 godina slušamo izgovore nadležnih koji nam kažu da nema novca, bio je rat, bile su poplave, bila je recesija... Sada ćemo, plašim se, narednih 10 godina slušati kako je bila korona, kako su budžeti prazni, kako čekaju rebalanse i razna usvajanja akata, budžeta, odluka i slično", zaključio je Fetahović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije