Ostali sportovi

Kriza uticala i na dobojski sport: Mnogi će se boriti za opstanak

Kriza uticala i na dobojski sport: Mnogi će se boriti za opstanak
Foto: N.N. | Kriza uticala i na dobojski sport: Mnogi će se boriti za opstanak

Bez obzira na to koliko novca dobili ove godine iz gradske kase, mnogi dobojski sportski kolektivi će se zbog pandemije virusa korona i dvomjesečne pauze u radu boriti za opstanak, smatraju sportski radnici iz ovog grada.

"Biće tako prvo zbog novca, ali i zbog samog trenažnog procesa. Teško je naročito mlađima sada se vratiti poslije pause, jer već je sezona bila počela. Takmičari i članovi mlađeg uzrasta nisu mogli da treniraju. Što se tiče reprezentativaca, oni koji osvajaju medalje i na državnim prvenstvima i širom Evrope, oni su po ozrenskim šumama samoinicijativno trenirali", rekao je Lazo Pejičić, trener Atletskog kluba Doboj.

Dragan Dragičević, sekretar Teniskog kluba Doboj, kaže da je veliko pitanje koliko cjelokupno društvo ima novaca sada za djecu i za sportske aktivnosti pogotovo.

"Nažalost, u ovakvim situacijama sport nekako ispadne najmanje potreban u jednoj porodici. Mislim da nema dovoljno novca da bi aktivnosti za svako dijete ostale redovne. Ako dijete ide na časove klavira i trenira tenis, mislim da će u porodici razmišljati da je bolje da ostane na klaviru, a ne na tenisu", smatra Dragičević.

Sportske aktivnosti će se nastaviti, ali biće problema u vezi s organizovanjem treninga i takmičenja, smatra Murvet Bajraktarević, predsjednik Fudbalskog kluba Sloga, koji može računati na 150.000 KM iz gradske kase.

"Što se tiče sredstava, sve zavisi od punjenja budžeta, jer lokalna zajednica će moći dati sportskim klubovima onoliko koliko se bude punio budžet... Po nekoj mojoj procjeni, budžet se ne puni ni 50 posto kao što se punio prošle godine u ovo doba, tako da svi klubovi moraju da se snalaze od donatora, sponzora, na drugi način, da se ne oslanjamo svi na lokalnu zajednicu", poručio je Bajraktarević.

Najveći dio novca za redovne djelatnosti klubova dobiće Rukometni klub Sloga - 180.000 KM, dok na iznose od 25.000 KM, odnosno 15.000 KM mogu računati FK Željezničar i Ženski rukometni klub Doboj.

Na tridesetak sportskih klubova biće raspoređeno 100.000 KM, odnosno u procentima oni će dobiti od jednog do šest procenata tog iznosa, dok će o podjeli 330.000 KM odlučivati gradonačelnik.

Bojazan od zaraze

Odsustvo fizičke aktivnosti uticaće na psiho-fizičko zdravlje djece, smatra Budimir Luković, profesor fizičkog vaspitanja i trener u Školi sporta Sparta, ali i nakon dvomjesečne zabrane rada sportskih klubova roditelji se ne odlučuju tako lako da mališane odmah vrate redovnim sportskim aktivnostima.

"Smanjen je broj djece, vjerovatno zbog bojazni roditelja da se djeca ne bi zarazila. Roditelji čekaju da se te mjere još popuste, da bi se djeca vratila u naš klub. Vratilo se 70 odsto djece, a tih 30 je nagovijestilo da se vraća od septembra. Još imamo mjere i u sali, određen broj djece po kvadratnom metru može da se primi, broj trenera, razmak između djece, dezinfekcija opreme i sve to utiče na rad", kazao je Luković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije