Ostali sportovi

Kubanka dobila državljanstvo Srbije, odlučila da igra za Tursku

Kubanka dobila državljanstvo Srbije, odlučila da igra za Tursku
Foto: Screenshot / Youtube | Kubanska odbojkašica dobila državljanstvo Srbije, odlučila da igra za Tursku

Kubanka Melisa Vargas (21) je dobila pasoš Srbije, ali iako niko nije tvrdio da će igrati za Srbiju, to se možda i očekivalo.

Ona je bila inače velika želja selektora Zorana Terzića koji joj je trener u Fenerbahčeu, ali za Srbiju je mogla da zaigra tek 2022. godine.

Razlog je pravilo po kom mora da se napravi dvogodišnja pauza prilikom mijenjanja reprezentacija, a podsjetimo da Vargasova nije igrala za Kubu još od 2018. zbog četvorogodišnje zabrane pošto kao tinejdžerka nije bila smještena u Nacionalnoj odbojkaškoj školi.

Ali, uslijedio je preokret ona će igrati za Tursku, jer je prije par dana dobila i njihovu putnu ispravu i tada potvrdila da će nositi turski dres. Uručio joj ga je, na svečanosti koja je tim povodom upriličena, predsjednik Redžep Tajip Erdoan lično.

Šta se vjerovatno desilo

Kako analizira sajt "Odbojka- voleyball" Vargas je imala ne umu da igra za selekciju aktuelnih svjetskih i evropskih šampionki, u krajnjem slučaju nije krila da joj se izuzetno dopada rad Zorana Terzića, selektora državnog tima Srbije, a već par godina njenog trenera u Fenerbahčeu.

Međutim, kako igra na poziciji Tijane Bošković, a nije mnogo mlađa od nje, teško je za očekivati da bi se izborila za mjesto u startnoj postavi, a ne isplati joj se da čeka kada bi se najbolja igračica Evrope, u nekim godinama oprostila od reprezentacije.

Sa druge strane, svaka selekcija na svijetu, može da ima samo jednog igrača koji je promijenio "odbojkaško državljanstvo", a to je u ovom slučaju Brankica Mihajlović. I ona može još mnogo toga da pruži srpskom nacionalnom timu, tako da je Vargasova vjerovatno zaključila da joj se ni tu ne isplati čekanje.

Kada je čekanje u pitanju, od momenta podnošenja molbe za igranje jednog igrača za reprezentaciju druge zemlje, do debitantske utakmice treba da prođu dvije godine, što znači da će novo tursko pojačanje zaigrati tek 2023.

Nije teško pretpostaviti da joj je Odbojkaška federacija Turske ponudila i ono što "vrti gdje burgija neće" i to sigurno ne malu cifru, pa je poslije kubanskog i srpskog, Melisa Vargas dobila i turski pasoš i tako u neku ruku postala kolekcionar putnih isprava.

Na taj način stranci najčešće nadoknađuju izostanak osjećaja privrženosti koju prema svojoj zemlji imaju ostali igrači. Pitanje je samo šta će na ovo reći izuzetno talentovana Ebrar Karakurt u koju je turski selektor Đovani Gvideti polagao velike nade i koja je jako dobro igrala na posljednjim velikim takmičenjima upravo na poziciji korektora. Jedna od njih dvije će morati da uči prijem servisa, samo se ne zna još uvijek ko će to biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije