Ostali sportovi

Lejla Tanović: Napašću medalju na EP

Lejla Tanović: Napašću medalju na EP
Foto: N.N. | Lejla Tanović: Napašću medalju na EP
Vedran Radenović Vedran Radenović

Nakon odličnog rezultata ostvarenog prošle godine u Turskoj, narednog ljeta napadam medalju na Evropskom prvenstvu u Švajcarskoj, poručila je Lejla Tanović, najbolja biciklistkinja Bosne i Hercegovine.

Članica Kluba brdskog biciklizma Plus prošle je godine na Svjetskom prvenstvu, održanom u Turskoj, ispisala stranice istorije osvajanjem najboljeg bh. rezultata svih vremena - osmog mjesta. Cilj za nastupajuću sezonu je dodatni napredak, a pripreme već dva mjeseca obavlja u Čapljini, odnosno na širem području Hercegovine.

"Maksimalno sam posvećena izazovima koji me očekuju u ovoj godini. U Hercegovini imam idealne uslove za rad, a prvi test obavljenog tokom dosadašnjih priprema biće mi u aprilu na međunarodnoj trci u Španiji. Riječ je o jednoj od najzahtjevnijih timskih trka, gdje ću voziti u paru sa predstavnicom Španije Natalijom Fišer. Vozi se sedam dana i biće to odlična provjera mojih mogućnosti uoči Evropskog prvenstva u junu u Švajcarskoj. Uvijek je nezahvalno u sportu obećavati i prognozirati, ali u ovom trenutku mogu reći da sam spremna za još više domete od dosadašnjih. Nakon uspjeha na prošlom Svjetskom prvenstvu opravdano su porasli i samopouzdanje i moja želja, te uz dozu sreće vjerujem da mogu napraviti značajan rezultat u Švajcarskoj", kazala je Lejla Tanović, višestruka prvakinja BiH.

Lejla se priprema pod stručnim nadzorom trenera Amara Njemčevića. Samo u januaru upisala je više od 2.300 pređenih kilometara na treninzima ili 100 sati rada mjesečno.

"Izuzetno smo zadovoljni trenutnom formom. Nemamo problema sa povredama, što je veoma važno. Ukoliko pripreme do kraja odradimo po planu, ne sumnjamo u nastavak dobrih rezultata i u ovoj godini na nekoliko velikih takmičenja. Osim Evropskog prvenstva u Švajcarskoj, očekuju nas i učešće na svjetskim kupovima. Prvi kup je u maju u Njemačkoj, te onda u Češkoj i Francuskoj. Imamo i Svjetsko prvenstvo u Italiji, na koje će Lejla nakon prošlogodišnjeg podviga otputovati sada sa značajno većim ambicijama. Najveće su svakako vezane kada je riječ o Evropskom prvenstvu", istakao je Njemčević.

Jedna od najboljih sportistkinja BiH trenutno je sedma na UCI svjetskoj rang-listi u disciplini maraton, dok je u olimpijskom kros kantriju 30.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije