Ostali sportovi

Lejla Tanović osvojila 11. mjesto na EP

Lejla Tanović osvojila 11. mjesto na EP
Foto: N.N. | Lejla Tanović osvojila 11. mjesto na EP

Lejla Tanović osvojila je 11. mjesto na Evropskom prvenstvu u brdskom biciklizmu održanom u Švajcarskoj.

Reprezentativka Bosne i Hercegovine ostvarila je tako najbolji rezultat ikada za BiH na evropskoj sceni. Stazu dužine 70 kilometara sa ukupno 3.500 metara ukupnog uspona Lejla Tanović je savladala u vremenu 4:34,05.

"Ambicije prije odlaska u Švajcarsku su bile plasman među pet najboljih. Većim dijelom trke sam imala taj tempo, bila sam u top deset, napadala top pet, ali je usljed jednog pada došlo do oštećenja na biciklu nakon čega nisma mogla pratiti konkurentkinje u istom ritmu. Nisam nezadovoljna jer sam ostvarila najbolji rezultat bh. biciklizma ikad na Evropskom prvenstvu, ali ostaje mala gorčina jer sam bila spremna za puno više", istakla je Lejla Tanović.

Start trke bio je na nadmorskoj visini od 1.500 metara i dva puta su se tokom trke učesnici penjali na čak 2.500 metara.

"Ostaje mali žal za boljim plasmanom. Nakon pada zadnji mjenjač bicikla se iskrivio tako da Lejla nije mogla koristiti najmanje brzine, što je na strmim usponima vrlo brzo istrošilo noge. Zadovoljni smo formom i sa velikim optimizmom razmišljamo o Svjetskom prvenstvu. Uvjereni smo da Lejla može napasti sami vrh na Svjetskom prvenstvu", poručio je Amar Njemčević, trener Lejle Tanović.

Ovo je bilo drugo učešće Lejle Tanović na Evropskom prvenstvu nakon što je 2016. godine nastup završila među 40 najboljih.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije