Ostali sportovi

Lejla Tanović srebrom u Francuskoj završila sezonu

Lejla Tanović srebrom u Francuskoj završila sezonu
Foto: N.N. | Lejla Tanović srebrom u Francuskoj završila sezonu
Vedran Radenović

Lejla Tanović najbolja bh. biciklistkinja osvojila je svoju drugu medalju sa Svjetskog kupa na trci održanoj u Francuskoj.

Šesnaest puta državna i petorostruka uzastopna balkanska prvakinja je nastupila na Roc d'Azur trci i osvojila drugo mjesto iza trenutno prvoplasirane na svjetskoj ranking listi Katazine Sosne, reprezentativke iz Litavnije. Podiji je upotpunila Costanza Fasolis takmičarka iz Italije osvojivši treće mjesto.

Bila je ovo druga medalja sa Svjetskog kupa za bh. takmičarku u njenoj karijeri, a to su ujedno i jedine dvije medalje za takmičare iz Bosne i Hercegovine. Trkom u Francuskoj Tanovićeva je završila svoju do sada najuspješniju sezonu u kojoj je osvojila ukupno osam medalja sa UCI takmičenja od čega je upisala i šest pobjeda. Trenutno zauzima deveto mjesto na UCI ranking listi, a očekuje se i dodatni napredak nakon upisa bodova.

"Izuzetno sam zadovoljna osvajanjem drugog mjesta na Svjetskom kupu u Francuskoj, iako sam dala svoj maksimum Katazina je zasluženo odnijela pobjedu. Ove sezone smo imali nekoliko teških duela u kojima sam pokazala više snage, ali znala sam da je Katazina u dobroj formi i da je razlika u nijansama. Dvije medalje sa utrka Svjetskog kupa zvuči nevjerovatno te će ovo biti moja druga uzastopna sezona koju završavam u top deset na svijetu. Sada slijedi odmor te pripreme za narednu sezonu i veoma se radujem predahu jer je sezona bila iscrpljujuća", rekla je Lejla Tanović.

Trka u Franucuskoj važi za jednu od tehničkih težih staza u kalendaru, sa dužinom od 85 kilometara i 2.200 metara visinskog uspona.

"Lejla ja dala svoj maksimum ali ovaj put nije bilo dovoljno svježine da bi odnijela pobjedu, ipak osvojila je drugo mjesto i još jednu medalju sa Svjetskog kupa. Na početku sezone Lejla je imala zdravstvenih problema sa alergijom, ali uprkos izazovima ostvarila je nevjerovatne rezultate. Sada je u planu potpuni odmor, a pripreme za narednu godinu počinju u novembru mjesecu. Nakon upisa bodova očekujemo dodatni napredak na UCI listi, za narednu sezonu ljestvicu sa ciljevima postavljamo još visočije", rekao je za trener Amar Njemčević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije