Ostali sportovi

Letonija prva zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara u Parizu

Letonija prva zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara u Parizu
Foto: Pixnio | Letonija prva zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara u Parizu

RIGA - Letonija je postala prva nacija koja je rekla da se neće takmičiti na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. ako se sportistima iz Rusije i Bjelorusije dopusti učestvovanje.

Predsjednik Letonskog olimpijskog odbora Zorzs Tikmers rekao je da će, ako se sportistima iz ove dvije zemlje dopusti takmičenje na Igrama dok traje sukob u Ukrajini, letonski tim bojkotovati ljetne Olimpijske igre naredne godine.

Iz Međunarodnog olimpijskog odbora poručili su prošle sedmice da su otvoreni za uključivanje ruskih i bjeloruskih sportista kao neutralnih na Igrama, te im otvorio vrata za takmičenje u kvalifikacijama, što je izazvalo bijesan odgovor Kijeva.

A sada je Tikmers rekao da bi Letonija stala uz Ukrajinu i da neće slati sportiste na Igre ako se dopusti Rusiji i Bjelorusiji.

"Stav Letonije je sljedeći: ako bi se ove Igre sada održavale i na njima učestvovali sportisti iz Rusije i Bjelorusije, mislim da letonska reprezentacija ne bi išla na te igre", rekao je Tikmers za letonski list "Delfi".

Potom je dodao:

"Nadamo se da će rat završiti, Ukrajina će ga dobiti, doći će do potpuno nove situacije i novih pravila igara. Letonski sportisti će u tom slučaju takođe moći učestvovati na takvim Olimpijskim igrama, naravno."

Ukrajina se nada da će osigurati veliku međunarodnu podršku za zabranu takmičenja ruskim i bjeloruskim sportistima na Igrama, prenosi "Daily Mail".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije