Ostali sportovi

Medalja na POI glavni zadatak u Savezu sjedeće odbojke BiH

Medalja na POI glavni zadatak u Savezu sjedeće odbojke BiH
Foto: N.N. | Medalja na POI glavni zadatak u Savezu sjedeće odbojke BiH

​Paraolimpijska medalja zadatak je koji su pred sebe stavili reprezentativci Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci u 2020. godini, naglasio je juče selektor Mirza Hrustemović.

Analizirajući godinu na izmaku, Miralem Zubović, predsjednik Saveza sjedeće odbojke BiH, podsjetio je na kontinuitet dobrih rezultata koje bh. tim već više od dvije decenije ostvaruje na velikim međunarodnim takmičenjima. Godina na izmaku je 23. u nizu za reprezentativce BiH u kojoj je ostvaren vrhunski rezultat. U BiH su s Evropskog prvenstva održanog u Mađarskoj donijeli srebrnu medalju, pa su i ove godine zasluženo dobili nagradu za najbolju ekipu u Izboru sportiste godine u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT-a.    

"Nas najvažnije u narednoj godini čeka u Japanu. Na Paraolimpijadu u Tokio ćemo otputovati s visokim ciljevima kao i svaki put. Iako je nezahvalno prognozirati koji rezultat možemo ostvariti, želja je da osvojimo novu medalju. Pokušaćemo odraditi dobre pripreme kako bismo nastavili niz dobrih rezultata. Neće biti lako, protivnici se dobro pripremaju, igraju dobru odbojku, ali mi vjerujemo da možemo ostvariti novi dobar rezultat", rekao je selektor Hrustemović.

Uz tradicionalno najvećeg rivala Iran posljednjih nekoliko godina bh. odbojkašima ozbiljan konkurent je i Rusija.

"Mi smo se uglavnom fokusirali na reprezentaciju Rusije, od koje smo izgubili u finalu Evropskog prvenstva, ali sada je upitno da li će njima biti dozvoljeno da nastupe zbog zabrane koja je izrečena svim ruskim sportskim selekcijama. Iskreno mi bismo voljeli da Rusima dozvole nastup na Paraolimpijadi jer bismo tako imali priliku da im se revanširamo za poraz u Mađarskoj", rekao dugogodišnji reprezentativac Dževad Hamzić i osvajač 22 medalje u ovom sportu dosad.

Bh. reprezentativci trenutno se individualno pripremaju u svojim klubovima do prvog reprezentativnog okupljanja, koje je zakazano za jun. Početkom februara mogući su neki test mečevi s nekoliko evropskih reprezentacija koje nisu ostvarile plasman na Paraolimpijadu. 

"Reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci osvajaju odličja od 1997. godine i takav trend namjeravaju nastaviti i u narednim godinama. Kombinacija iskustva i mladosti će nam sigurno donijeti još mnogo radosti u narednim sezonama. Sjedeća odbojka uspijeva opstati u turbulentnim vremenima. Ekipa se podmlađuje svake godine i vjerujem da ćemo nastaviti kontinuitet osvajanja medalja", istakao je Zubović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije