Ostali sportovi

Pratite nas na Google news

Miočić vratio naslov svjetskog prvaka

Miočić vratio naslov svjetskog prvaka
Foto: Instagram | Miočić vratio naslov svjetskog prvaka
Agencije

Američki borac hrvatskog porijekla, 36-godišnji Stipe Miočić pobijedio je 40-godišnjeg Amerikanca Daniela Kormiea nokautom u četvrtoj rundi u borbi održanoj u kalifornijskom gradu Anahajmu te tako vratio UFC naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji koji mu je isti borac prije 13 mjeseci preoteo u Las Vegasu.

Više od 19 minuta trajao je okršaj Stipe Miočića i Daniela Kormiea u kojem je na kraju branilac naslova zadao više značajnih udaraca (123-98) i činilo se sve do odlučujućeg trenutka u završnici četvrte runde bio bliži pobjedi.

Iako je do četvrte runde primio gotovo dvostruko više udaraca, većinu od njih u glavu, zbog čega je imao problema i s vidnim poljem, Stipe Miočić nije poklekao i nijednog trenutka nije ustuknuo pred aktualnim svjetskim prvakom, koji je još jednom vrlo dobro koristio brzinu svojih ruku i vrlo često na kratkoj distanci laktovima zadavao teške udarce nekadašnjem prvaku i svom izazivaču.

U četvrtoj od pet predviđenih rundi iscrpljujuće borbe Miočić je promijenio taktiku i počeo više koristiti udarce u tijelo svog suparnika. Na ulazu u posljednji, peti minut četvrte runde jedan takav udarac je natjerao Kormiea na spuštanje garda, nakon čega ga je MIočić zasuo preciznim krošeima i direktima te ga srušio, a sudija u ringu je prekinuo borbu kad je vidio da se Kormie više nije u mogućnosti braniti.

Gotovo na identičan način, samo pred kraj prve runde, Kromie je prije 13 mjeseci u Las Vegasu preoteo naslov svjetskog prvaka Miočiću. Borac hrvatskih korijena od tada nije ulazio u ring čekajući priliku za revanš. Dočekao ju je i iskoristio kako bi u svoje vlasništvo vratio pojas, a 40-godišnjeg Kormiea vjerovatno poslao u penziju.

Miočić je do tog, pomalo i iznenađujućeg poraza od tada aktualnog prvaka u poluteškoj kategoriji, bio borac s najviše odbrana naslova svjetskog prvaka u teškoj kategoriji u istoriji UFC-a. Triput je "vatrogasac iz Klivlenda" rušio svoje suparnike koji su mu pokušavali preoteti pojas i bio je na dobrom putu da to učini i četvrti put, kada ga je iznenadio Kormieov udarac u bliskoj borbi, nakon kojeg je Miočić pao, a sudija u ringu prekinuo borbu pred kraj prve runde, jer je Kormie zasuo Stipu udarcima od kojih se ovaj nije mogao braniti.

Kormie je tada postao drugi borac nakon Rendija Kutera koji je uspio da ujedini UFC naslove u poluteškoj i teškoj kategoriji, što ga svrstava među najbolje majstore slobodne borbe u oktagonu svih vremena. Do poraza od Miočića, bivši američki reprezentativac u rvanju bio je jedini neporaženi UFC svjetski prvak u teškoj kategoriji.

Ali, u Anahajmu je nastavljena tradicija kada su u pitanju UFC borbe za naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Naime, u ovom gradu nijedan teškaš u istoriji nije uspio da obrani naslov, a Kormie je postao četvrti koji je izgubio pojas.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije