Ostali sportovi

Mirela Babić, prva Mostarka sa IronMan titulom

Mirela Babić, prva Mostarka sa IronMan titulom
Foto: Ustupljena fotografija | Mirela Babić, prva Mostarka sa IronMan titulom

Mirela Babić je postala prva Mostarka sa IronMan titulom. Ona je učestvovala u svjetskoj trci dugog triatlona pod nazivom, a pred njom bio je izazov dužine od 227 kilometara.

Trebalo je izdržati četiri kilometra plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42 km trčanja - bez pauze, a Mirela je to uspjela za 14 sati i 14 minuta.

Selo Kalela u regiji Barselona-Maresme, na istočnoj obali Španije na Sredozemnom moru, bilo je domaćin najpopularnije trke na kraju sezone u Evropi. Plivanje u moru u zalivu, brza biciklistička staza i trčanje krajolicima ovog pitomog sela čine je privlačnom brojnim sportistima iz cijelog svijeta. Na ovogodišnjem izdanju učestvovao je 1.500 takmičara, a pobjednik na ovogodišnjem izdanju bio je Sigurdur Orn Ragnarson koji je u cilj ušao sa vremenom 8:42:01 sati. Babićeva se plasirala kao 166 žena u svojoj kategoriji.

"Neopisiv osjećaj. Sama utrka je brutalna, trebalo je prije svega puno odricanja i sati na treningu da bih uopće dospijela ovdje, ali danas nakon svega, mogu kazati kako se isplatilo. Sama utrka bila je jako teška. Plivanje je bilo super, to sam savladala bez većih poteškoća, al kad sam došla na bicikl počeli su problemi. Prvo sam pogriješila stazu gdje sam izgubila pola sata dok sam se vratila na pravu dionicu, a zatim je počeo puhati neki jak vjetar što me dodatno iscrpilo na biciklu. Nakon toga trebalo je još istrčati 42km, što me dokrajčilo, ali sretna sam što sam izdržala i uspijela. Na trčanju sam prvo krenula snažno, imala sam jači tempo nego sam planirala, nekako su me noge same nosile, a onda sam na 25km počela osjećati jake bolove u stomaku. Posljednje kilometre na stazi sam praktički prehodala, sve do ulaska u cilj kada sam ponosno u zrak podigla zastavu svoje zemlje. Presretna sam", rekla je Babićeva.

Mireli Babić je pošlo za rukom ono što možda ne bi mnogim pripadnicima jačeg pola. Ona je na ovoj trci osvojila titulu Ironman. Zasigurno je prva žena u Mostaru koja nosi tutulu "Željezne žene".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije