Ostali sportovi

Mirnesa Bektaš, prvak Evrope u karateu: Nisam svjesna šta sam napravila

Mirnesa Bektaš, prvak Evrope u karateu: Nisam svjesna šta sam napravila
Foto: N.N. | Mirnesa Bektaš, prvakinja Evrope u karateu: Još nisam svjesna šta sam napravila

Još nisam sumirala utiske i nisam svjesna šta sam napravila. Ovo je bila prva reakcija nove evropske šampionke u karateu do 21 godinu Mirnese Bektaš, nakon što je u Sočiju proteklog vikenda stigla do krune karijere osvojivši zlatnu evropsku medalju u kategoriji +68 kg.

Bh. ekspedicija juče se vratila u BiH sa 45. Evropskog prvenstva za kadete, juniore i U-21 takmičare u ruskom Sočiju, a najviše razloga za slavlje imala je rođena Vitežanka i članica Karate kluba Bosna iz Sarajeva. Bektaševa se na krov Evrope popela nakon što je pobijedila predstavnice Finske i Austrije, te na kraju u finalu takmičarku iz Izraela. Posebno je, kako kaže, bilo dramatično u meču za zlatno odličje.

"Nadala sam se dobrom rezultatu. Ja sam bila najstarija u svojoj kategoriji, ali bez obzira na to - bilo je veoma teško. Radila sam protiv takmičarki koje već imaju svjetske medalje, bile su favoritkinje, ali na kraju sam uspjela pobijediti i prezadovoljna sam", istakla je za "Nezavisne" šampionka Evrope i dodala:

"Prvo sam predstavnicu Finske dobila sa 4:1, a onda sam protiv Austrijanke gubila, ali sam preokrenula na 4:3. I na kraju finale protiv Line Dončić iz Izraela i novi preokret. Gubila sam dvadesetak sekundi prije kraja 2:0, ali zahvaljujući dobrim savjetima trenera Željke Zombre uspjela sam doći do 3:2, a do kraja sam potvrdila trijumf sa 6:2. Bilo je treme, dugo smo čekali finale, cijela dvorana je gledala meč, ali, na svu sreću, ispunila sam zadatak", kaže Bektaševa.

Nekadašnja članica Mladosti iz Viteza je prije četiri godine osvojila prvu evropsku medalju: tada se u Portugalu dokopala juniorske bronzane medalje.

"Ovo je moj najveći uspjeh. Medalju bih posvetila selektoru Suadu Ćupini, koji je i nakon operacija bio uz mene i zahvaljujući njemu sam otišla na prvenstvo. Takođe, medalju svakako poklanjam svojim roditeljima, koji su mi najveća podrška", rekla je studentica političkih nauka u Sarajevu.

Za kraj, ova inače i seniorska reprezentativka BiH je dodala da joj je jedan od narednih ciljeva plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, a ovo evropsko zlato će svakako doprinijeti napredovanju na rang-listama i ispunjenju norme za OI. To će pokušati kroz nastupe na najjačim turnirima Premijer lige, za koje se izborila nakon što je ušla u top 50 najboljih na svjetskoj rang-listi. Već 14. februara učestvovaće na turniru u Dubaiju.

Podsjetimo, BiH se u Sočiju okitila još jednom medaljom... Bronzano odličje u kadetskoj konkurenciji osvojio je član Karate kluba Slavija Istočno Sarajevo Maksim Avramović, u borbama kategorije do 70 kilograma.

Drugog dana EP-a u subotu nastupili su juniori i juniorke u borbama i katama, koji nisu ostvarili zapaženiji uspjeh. Delegacija Karate saveza BiH na EP brojala je 39 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije