Ostali sportovi

Mostar četvrti put domaćin najboljim svjetskim skakačima u vodu

Mostar četvrti put domaćin najboljim svjetskim skakačima u vodu
Foto: cliffdiving.redbull.com | Mostar četvrti put domaćin najboljim svjetskim skakačima u vodu

Stari most u Mostaru četvrti put je dočekao najbolje svjetske skakače i skakačice u vodu. Veliko finale ovogodišnje šeste pretposljednje stanice Red Bull Cliff Diving svjetskog prvenstva, najprestižnijeg svjetskog takmičenja u visinskim skokovima, biće održano u subotu, kada su na programu posljednje dvije serije skokova (u petak održane prve dvije serije).

I ovoga ljeta na Starom mostu je osvanula platforma, čiji se vrh nalazi 27 metara iznad površine Neretve. To je visina s koje će skakati muškarci, dok žene skaču s nešto manje visine (21), a skakači u vazduhu provode manje od tri sekunde i za to vrijeme dostižu brzinu od 85 km/h.

Ono što je zanimljivo jeste da još niko nije dva puta pobijedio na Starom mostu, a oni koji su pobjeđivali u Mostaru te se godine nisu uspjeli okititi titulom prvaka. Ipak, subotnji spektakl mogao bi biti odlučujući u borbi za titulu u obje konkurencije, s obzirom na krajnje neizvjesno stanje na tabeli.

Nakon pet skakaonica u kalendaru ove godine vodi Amerikanac Stevin Lob (700 bodova), dok je drugi prošlogodišnji pobjednik Britanac Geri Hant (610), a treće mjesto drži aktuelni prvak i pobjednik prvog takmičenja u Mostaru Meksikanac Džonatan Paredes (550).

Zanimljivo je i u konkurenciji skakačica. Uoči Mostara vodeća je Australijanka Rianan Ifland (470), koja se nalazi ispred Meksikanke Adriane Himenez (450) i Kanađanke Lizan Ričard (420). Ulaz na plato ispod Starog mosta će, kao i prethodnih godina, biti slobodan.

Red Bull Cliff Diving 2018. završava narednom skakaonicom u Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije