Ostali sportovi

Mozzart podržao borce Kung fu Wu shu kluba "Lotos"

Mozzart podržao borce Kung fu Wu shu kluba "Lotos"
Foto: N.N. | Mozzart podržao borce Kung fu Wu shu kluba "Lotos"

U banjalučkom klubu "Lotos" drevnu kinesku borilačku vještinu Kung fu Wu shu treniraju više od dvije decenije. Za to vrijeme uspjeli su da ostvare brojne uspjehe, a za najveći je zaslužan njihov trener Dragan Đumić Lee koji je 2001. godine u SAD-u postao svjetski prvak u disciplini chi shou.

Sada tehnikama ovog borilačkog sporta uči oko 50 mlađih članova kluba. Kako bi im pomogao da dođu do novih titula, regionalni lider u priređivanju igara na sreću im je donirao sportsku opremu.

"Hvala kompaniji Mozzart na donaciji novih majica i trenerki. Mnogo nam znači što sada imamo istu opremu i svi izgledamo kao jedan tim. Veoma smo zahvalni u na ovom lijepom gestu i nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti međusobno da se podržavamo", kaže Dragan Đumić Lee, trener i generalni sekretar Kung fu Wu shu kluba "Lotos".

Sve je počelo 1997. godine kada su okupili manju ekipu entuzijasta koji su Kung fu zavoljeli gledajući majstorstvo Džeki Čena u čuvenim filmovima.

Tri godine kasnije i zvanično su osnovali klub u kojem su na početku praktikovali samo ratnički wing chun stil. Od 2009. godine trener redovno odlazi u Kinu gdje je savladao još nekoliko stilova koje prenosi članovima kluba u Banjaluci.

Iako postoji vjerovanje da su borilački sportovi mahom rezervisani za muškarce, u ovom klubu su ravnopravno zastupljene žene. Ključ je u tehnici ovog sporta gdje se koristi sila protivnika da bi se odbranili, a ne samo sirova snaga. Zato i ne čudi činjenica da u ovom klubu treniraju i djeca već od pete godine života.

Kung fu je tehnički superioran i veoma zahtjevan sport koji traži posvećenost. Upravo ta osobina krasi članove "Lotosa" koji su na takmičenjima širom BiH iznjendrili nekoliko prvaka. Dobre rezultate u tehnici tai chi zabilježili su i u Iranu, SAD-u, Tajvanu, a ponajviše u Kini iz koje potiče ova drevna vještina. Ipak, priznaju da Kinezima mogu da pariraju u katama, ali ne i u borbama u kojima su istočnjaci brojčano i tehnički nadmoćni.

A odlasci na takmičenja ne bi bili mogući bez domaćinskog upravljanja klubom, koji se mahom finansira od članarina, ali ni podrške ljubitelja sporta poput Mozzarta.

"Pružamo podršku svim posvećenim sportistima, bez obzira na to kojim se sportom bave. Posebno nam je drago što smo donaciju uputili i Kung fu Wu shu klubu jer je taj sport manje zastupljen kod nas u odnosu na ostale, a vjerujemo da ima dobru perspektivu i šansu za razvoj", kaže rukovodilac Direkcije korporativnih poslova Mozzarta, Selma Salkanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije