SP Qatar 2022.

Ostali sportovi

Mozzart uz Lavice: Donirali opremu pionirkama hokeja u BiH

Mozzart uz Lavice: Donirali opremu pionirkama hokeja u BiH
Foto: Ustupljena fotografija | Mozzart uz Lavice: Donirali opremu pionirkama hokeja u BiH
Promocija

One su pionirke ženskog hokeja u BiH. Redovno se okupljaju na treninzima i sjajno se snalaze u utakmicama na ledu.

Više od 40 djevojčica, djevojaka i žena čini prvi i trenutno jedni Ženski hokejaški klub u BiH. One su "Lavice" koje se velikim žarom bore za pobjede na ledu i razvoj ovog sporta kod nas. Njihov trud prepoznali su u kompaniji Mozzart, pa su im poslali novu opremu.

"Naše hokejašice su sretne i zahvalne što je prepoznat naš rad i trud. Drago nam je da je Mozzart odlučio podržati razvoj našeg kluba. Za novu generaciju hokejašica ovo predstavlja motivaciju za daljnji razvoj. Svaka nova utakmica za nas je izazov i jedno veliko iskustvo, a izuzetno nam je drago da je Mozzart dio ove priče", kaže Majda Hanić, kapitenka seniorskog tima ŽHK Lavice, Sarajevo.

Učešćem na prvoj međunarodnoj utakmici 2015. godine, ostvarile su prvu pobjedu za ženski hokejaški tim. Godinu kasnije klub je i zvanično osnovan u Sarajevu i tada su počele da okupljaju djevojčice i djevojke koje su se brzo zaljubile u ovaj sport.

Trenutno nose epitet prvog i jedinog ženskog hokejaškog kluba u BiH. Po osnivanju su organizovale treninge za deset djevojaka, a do danas su uspjele da razviju selekcije seniorki i juniorki. Za kratak period su popularizovale ženski hokej u Sarajevu, pa im se i iz godine u godinu pridružuju nove članice. Ove godine su činile okosnicu prve ženske reprezentacije BiH koja je svoj prvi nastup imala na Svjetskom prvenstvu održanom u Srbiji.

Kako u regionu, tako i u BiH, interesovanje za ovaj sport raste, pa trenutno broje preko 40 djevojčica i djevojaka uzrasta od šest do 40 i više godina koje marljivo treniraju i bore se za pobjede.

Od 2021. godine klub je član Ženske razvojne hokejaške lige koju čine i timovi iz Hrvatske, Srbije i Mađarske. "Lavice“, u partnerskoj saradnji sa klubovima HK Medvjedi i HK Vukovi, razvijaju selekciju djevojčica U15.

Želja im je da odigraju što veći broj međunarodnih utakmica, turnira, liga i kupova u BiH čime bi još više popularizovale ovaj sport i privukle veći broj djevojčica i djevojaka da zaigraju hokej sa njima.

Klub ima direktnu podršku Hokejaškog Saveza BiH u procesu razvoja kluba i programa ženskog hokeja u BiH. Njihove članice plaćaju simboličnu članarinu, s tim da su djevojkama slabijeg socijalnog statusa omogućile besplatno treniranje.

"Lavice" vrijedno treniraju jer ih predstojećeg vikenda očekuje prvo kolo Ženske razvojne hokejaške lige u Mađarskoj. U novim trenerkama iz Mozzarta klub se priprema za odlazak na Svjetsko prvenstvo IIIB divizije iduće godine u Izraelu gdje će se članice reprezentacije lavovski boriti za pobjede

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije