Ostali sportovi

Pratite nas na Google news

Muška odbojkaška reprezentacija BiH nakon pet godina počela s radom

Muška odbojkaška reprezentacija BiH nakon pet godina počela s radom
Foto: N.N. | Muška odbojkaška reprezentacija BiH nakon pet godina počela s radom
Edin Spržo

Nakon više od pet godina s radom je počela muška odbojkaška reprezentacija BiH. U Kaknju, koji je domaćin priprema odbojkaškim "zmajevima" za predstojeće utakmice u CEV Srebrnoj ligi, trenutno se nalazi 17 odbojkaša koji rade pod patronatom selektora Edina Bakovića, nekadašnjeg proslavljenog igrača.

Uprkos višegodišnjoj pauzi, u taboru bh. odbojkaša ističu da je najvažnije da se krenulo od nule, odnosno od formiranja reprezentacije koja bi u budućnosti trebalo da pokaže da se na ovim prostorima kvalitetna odbojka nije zaboravila igrati.

"U toku ove pauze od pet godina sigurno je da smo izgubili jednu sjajnu generaciju igarča, ali ne bih ulazio u razloge zašto je došlo do toga, najbitnije je da je sada ponovo pokrenuta reprezentacija i to je najveći uspjeh. Na nama je da krenemo od početka i da stvaramo novi imidž i kult bh. Reprezentacije", kaže selektor Baković, nekadašnji reprezentativac Hrvatske i BiH, te dodaje:

"Odradili smo prvi trening. U timu imamo dosta mladih igrača, sve su to dobri i kvalitetni momci, željni rada i dokazivanja. Njih dosta već igra vani, što je dobro za svaku reprezentaciju. Na nama je da na početku pokažemo da nismo zaboravili igrati odbojku."

Bh. odbojkaši će se na evropsku i svjetsku mapu vratiti krajem ovog mjeseca kada kreće takmičenje u CEV Srebrnoj ligi 2019. godine. "Zmajevi" su se našli u veoma jakoj Grupi A, u kojoj se još nalaze Austrija, Grčka i Mađarska.

"U ovom trenutku ne možemo postavljati nikakav imperativ za ovu novoformiranu ekipu. Potrebno je prvo stvoriti timski duh i sve ostalo, takmičićemo se sa željom da damo maksimum, da se borimo do zadnjeg trenutka, a to možda bude dovoljno da nekoga i iznenadimo. Nalazimo se u grupi u kojoj su, recimo, Austrija i Grčka ubjedljivo izborile plasman na Euro. Mađari su tu kao najlošiji od njih, ali godinama se okupljaju i ulažu dosta u odbojku. Mi ćemo sve nedostatke pokušati nadoknaditi borbenošću. Mi imamo dosta taletovane djece, jedan od ciljeva jeste da im omogućimo uslove koji će ih zadržati ovdje i spriječiti da igraju za druge reprezentacije. Onda tek možemo razgovati o rezultatima. Na kraju bih zahvalio čelnicima Odbojkaškog saveza BiH", zaključio je bh. selektor, koji posljednjih godina uspješno radi kao trener u Kataru.

Prvu utakmicu bh. odbojkaši odigraće 25. maja u gostima protiv Mađarske, dok će prvi domaći susret igrati u Kaknju protiv Austrije (29. maj).   

17 "zmajeva"

Baković i njegov stručni štab na pripremama u Kaknju računaju na sljedeće igrače: Luka Šormaz, Nemanja Vidović, Ivo Ivić, Adi Osmanović, Velibor Vuković, Nenad Šormaz, Asmir Hukičević, Rašo Janjić, Andrej Ristić, Alen Didović, Marko Milovanović, Dejan Jocić, Almir Čolo, Miloš Popović, Tihomir Gajić, Mlađan Lukić i Sejdin Mustafić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije