Ostali sportovi

Muslimanske sportistkinje dobijaju profesionalni hidžab

Muslimanske sportistkinje dobijaju profesionalni hidžab
Muslimanske sportistkinje dobijaju profesionalni hidžab

Sportistkinje islamske vjeroispovijesti konačno su dobile proizvod koji će im olakšati profesionalno bavljenje sportom.

Nike je lansirao Nike Pro Hijab, proizvod koji je bio premijerno predstavljen u Swoosh videokampanji pod nazivom "Šta će reći o tebi?".

Na tržištu bi se trebao pojaviti u proljeće 2018. godine. Iz kompanije su poručili kako su na ideju proizvodnje sportskog hidžaba došli nakon što su čuli kako se puno sportistkinja žali na nošenje tradicionalnih hidžaba tijekom izvedbe sportskih aktivnosti.

"Na Nike Pro Hijabu radimo dugo vremena, a na to nas je takođe natjerala i činjenica kako se sve više žena različitih vjeroispovijesti i uvjerenja profesionalno bavi sportom", rekli su iz Nikea.

Nikeov hidžab je napravljen od lagane prozračne tkanine te ima vrlo male, strateški raspoređene rupice kako bi koža sportistkinja mogla disati.

Nike je oduvijek bio posvećen podržavanju različitosti, a ovo je prvi put da su izbacili proizvod specifično namijenjen muslimanskim takmičarkama.

"Nike Pro Hijab su dizajnirale naše sportistkinje koje su testirale proizvod i rekle nam šta bi na njemu trebalo promijeniti", izjavila je portparolka Nikea Megan Salfeld.

Nike Pro Hijab stiže u kompleksnom trenutku s obzirom na to da brojne sportske federacije i dalje brane nošenje hidžaba na sportskim takmičenjima.

(100posto.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije