Ostali sportovi

Najopasnija trka svih vremena, plove oko svijeta samo uz pomoć vjetra

Najopasnija trka svih vremena, plove oko svijeta samo uz pomoć vjetra
Foto: Screenshot/goldengloberace.com | Najopasnija trka svih vremena, plove oko svijeta samo uz pomoć vjetra
Nezavisne novine

Počela je Golden Globe trka oko svijeta u kojoj se najhrabriji moreplovci trkaju ko će prvi da oplovi svijet uz pomoć običnih jedrilica, bez korišćenja modernih tehnologija i samo uz pomoć vjetra.

Ovo je treće izdanje ovakve trke, koja je prvi put izvedena od 1968. do 1969. godine, kada je pobjedio Britanac Robin Noks Džonston, kome je bilo potrebno 312 dana da završi trku i vrati se u Falmut, odakle je i isplovio skoro godinu dana ranije.

Trka bez dileme predstavlja jednu od najopasnijih trka na svijetu, jer su takmičari prepušeni vjetru i talasima, koji mogu da dostignu i više od 10 metara kada se uplovi u nemirne vode, naročito na otvorenom okeanu u Indijskom okeanu, Atlantiku ili Pacifiku.

Koliko je trka opasna, najbolje govori i podatak da je u prvom izdanju, koje je organizovao i sponzorisao list Sandej Tajms, od devet takmičara, samo jedan završio trku - Robin Noks Džonston, dok je sedam drugih odustalo, svako u različitim mjestima, jedan je potonuo, ali je spašen, dok je Donald Krohast nestao, a sumnja se da je izvršio samoubistvo, pošto je pronađen samo njegov napušteni brod sa dnevnikom u kojem se vidi da je imao ozbiljne mentalne borbe na otvorenom moru, piše Telegraf.

Pobjednik prvog izdanja Robin Noks Džonston proglašen je u Britaniji serom i dobio je najviša odlikovanja, a nagradu od 5.000 funti poklonio je udovici Donalda Krohasta i njegovoj djeci.

Drugo izdanje donijelo je borbu 17 takmičara, od kojih je njih pet završilo trku, a pobjednik je bio Žan Luk van den Hede iz Francuske. I u ovoj trci je viđena drama, spašavanje nasukanih takmičara, ili onih kojima su oluje oštetile brodove, bilo je povređenih, ali na sreću ovoga puta ne i smrtnih ishoda.

Sada je nedavno, 4. septembra počelo i treće izdanje trke, a trku je započelo 16 takmičara, a zvanično ju je otvorio Ser Robin Noks Džonston. I samo što je trka počela, već smo dobili i dva odustajanja. Prvi je odustao Edvard Valentinovic iz Kanade, koji se povukao zbog ličnih razloga poslije pet dana, a drugi je američki moreplovac Gaj de Bur, koji je udario u stenu kod kanarskih ostrva.

Interesantno je i da navijači mogu uživo da prate takmičare gdje se nalaze u svakom momentu. Sa druge strane, oni sami ne smiju da koriste nikakvu modernu tehnologiju, koja može da bude iskorišćena samo u hitnim slučajevima kada im treba pomoć i spasavanje, kako bi spasilačke ekipe krenule ka njima.

Ovdje možete i da pratite uživo trku. Većina takmičara sada plovi Atlantikom duž Afrike. Ruta trke je takva da će poslije Rta dobre nade krenuti Indijskim okeanom u pravcu Australije, a zatim kroz Pacifik do Rta Horn, najjužnije tačke Južne Amerike, a potom kroz Atlantik ponovo do Evrope i polazne tačke u Francuskoj.


 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije