Ostali sportovi

Najteža, ali i jedna od najslađih medalja

Najteža, ali i jedna od najslađih medalja
Foto: N.N. | Najteža, ali i jedna od najslađih medalja

Ovo je definitivno naša nikad teže osvojena medalja na nekom velikom takmičenju i zato je možda i najslađa do sada bez obzira što nije zlatnog sjaja, kazao je za "Nezavisne" iz Holandije Sabahudin Delalić, kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci.

Članovi najtrofejnijeg bh. sportskog kolektiva u nedjelju su poraženi u finalu Svjetskog prvenstva u Hagu od aktuelnih paraolimpijskih pobjednika Iranaca rezultatom 0:3. Puleni selektora Mirze Hrustemovića nisu uspjeli odbraniti zlato, ali se, kako tvrde, danas uzdignutog čela vraćaju u BiH.

"Rekao bih da smo do titule viceprvaka svijeta stigli boreći se sa protivničkim ekipama i uporedo sa raznim lobijima u Svjetskoj organizaciji sjedeće odbojke i oko nje. Izmjenama pravila o medicinskoj kategorizaciji igrača, zatim žrijebom koji nas je vodio najtežim putem učinili su sve da nas spriječe da dođemo do medalje. Mi smo uspjeli, a medalja je bila cilj jer smo tako osvojili normu za Paraolimpijadu u Tokiju", kazao je Delalić.

Reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci u Holandiji su osvojili svoju ukupno 22. medalju sa velikih takmičenja. Ovo im je peto srebro, a u kolekciji još imaju 14 zlata i tri bronze.

"Još veći značaj vicešampionski naslov ima jer smo ga osvojili desetkovani. Asim Medić i Beniz Kadrić nisu mogli igrati zbog promjene pravila, dok s druge strane Adnan Kešmer i Safet Alibašić su mogli nastupiti samo ako je jedan od njih na klupi, dok je drugi na parketu. Ni to nas nije spriječilo. Medalja je pokazatelj i našeg kontinuiteta jer smo prvu medalju na SP osvojili prije tačno 20 godina, a od tada do danas sastav naše reprezentacije je ostao gotovo identičan. Očito je da nam ni godine ne mogu ništa", istakao je Delalić.

Na putu do ovogodišnjeg finala bh. odbojkaši su sa po 3:0 nadigrali Irak, Egipat i Poljsku u grupi. U četvrtfinalu su se revanširali Rusima za poraz na Evropskom prvenstvu i nadigrali ih rezultatom 3:1, a u polufinalu Brazil sa 3:1.

"Imali smo najzahtjevniji raspored do sada. U samoj grupnoj fazi igrali smo s Egiptom, jednom od najboljih reprezentacija svijeta i kandidatom za medalju. Onda nas je u četvrtfinalu zapao aktuelni prvak Evrope Rusija, koja nas je pobijedila u prethodna dva meča na prošlom EP u Poreču. U polufinalu je došao Brazil, koji je trenutno drugi na svjetskoj rang-listi", dodao je bh. reprezentativac Ermin Jusufović.

U finalnom meču Iran je bio prejak i pobijedio je 3:0 zahvaljujući prije svega divu Mortezu Mehrzadu visokom 2,46 metara.

"Nismo nezadovoljni srebrom. Protiv Mehrzada nismo mogli bolje i više, ali vidimo se, nadam se, u Tokiju, gdje ćemo tražiti priliku za trevanš", zaključio je Delalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije