Ostali sportovi

Nedžadu Husiću san olimpijska medalja

Nedžadu Husiću san olimpijska medalja
Foto: N.N. | Nedžadu Husiću san olimpijska medalja

Izvanrednim nastupom na evropskim kvalifikacijama u tekvondou u Sofiji za Olimpijske igre u Tokiju Nedžad Husić je ostvario olimpijsku normu i postao peti član bh. tima i sigurni putnik na Olimpijske igre. Svojim plasmanom pridružio se Amelu Tuki, Larisi Cerić, Mesudu Pezeru i Lani Pudar.

Tim povodom  u Olimpijskom komitetu BiH organizovani su prijem i potpisivanje ugovora olimpijske stipendije sa Nedžadom Husićem. Iako nebudžetski korisnik, koji se finansira isključivo putem projekata i sponzora, Olimpijski komitet BiH će stipendirati Nedžada sa 800 KM mjesečno do početka Igara. Također, za potrebe završnih priprema, OK BiH je podržao Husića sa dodatnih 5.000 KM.

Iz OK BiH je naglašeno kako su odavno prepoznali Nedžadov potencijal. Podrška Nedžadu je nastavljena kroz projekat "Road to Tokyo" sa iznosom od 5.500 KM. Također je s trenerom nagrađen sa 7.000 KM za osvojenu srebrnu medalju na nedavno održanom Evropskom tekvondo prvenstvu u Sofiji.

"Sama činjenica da je Nedžad u roku od 15 dana dva puta primljen u Olimpijskom komitetu  zbog svojih vrhunskih rezultata govori o mladom čovjeku i kvalitetnom sportisti koji je svojim radom i upornošću osigurao ulazak u klub najboljih, u olimpijski tim. Želimo da ovaj kontinuitet pobjeda i visokih plasmana Nedžad zadrži i prenese na Olimpijske igre u Tokiju i na naredne OI u Parizu 2024. godine", rekao je predsjednik OK BiH Marijan Kvesić.

Husić je ponosan što je dio olimpijskog tima, te će dati sve od sebe da se u Tokiju prikaže u najboljem izdanju.

"Utisci su pozitivni. Prvi put se neko iz mog sporta kvalifikovao na OI. Oduvijek mi je bila želja da budem dio olimpijskog bh. tima, da nastupam i borim se za BiH s najboljim borcima i sportistima. Smatram da je moguće osvojiti medalju i potrudiću se i dati sve od sebe da osvojim prvu olimpijsku medalju za BiH", istakao je Husić.

Njegov trener Haris Husić je naglasio da je momenat kada se Nedžad kvalifikovao bio poseban, jer svi su znali koliki je značaj toga. 

"Nastavićemo da radimo po našem standardnom sistemu uz određene dopune. Sve završne pripreme ćemo uraditi u BiH i pokušati da ostvarimo naš san, a to je olimpijska medalja", izjavio je Haris Husić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije