Ostali sportovi

Nije to samo turnir, to su generacije: Banjalučki FIBA Basket 3x3 sve oduševio

Nije to samo turnir, to su generacije: Banjalučki FIBA Basket 3x3 sve oduševio
Foto: Ustupljena fotografija | Nije to samo turnir, to su generacije: Banjalučki FIBA Basket 3x3 sve oduševio
Promocija

Aleksandovčani su nadigrali Banjalučane. Tako kaže rezultat finalne utakmice FIBA 3X3 turnira u basketu, u kojoj je ekipa "Stomatologija Zrnić" iz Aleksandrovca dobila banjalučki "Kavez". U završnici tradicionalnog turnira koji se u organizaciji asocijacije Basket Bam i generalnog sponzora kompaniju Prointer ITSS, članicu Infinity International Group, 24. put igra u Banjaluci, učestvovalo je 16 ekipa iz Republike Srpske i regiona.

Tako se do kasnih večernjih sati moglo uživati u sjajnom basketu na platotu ispred Narodnog pozorišta, koji su prethodnih večeri ukrasili i basketaši iz Daun sindrom centra i Doma "Rada Vranješević" u Banjaluci.

Nije ovo samo turnir u basketu, ovo je okupljanje generacija, kažu organizatori i napominju da nekadašnji dječaci koji su baš ovdje učili prve košarkaške korake, sada dolaze sa svojom djecom i podjednako se raduju takmičenju.

"Prvi smo još 1998. godine u BiH počeli sa organizacijom turnira u basketu i ponosni smo što smo i pored svih izazova i poteškoća uspjeli opstati i održati kontunuitet. Ovo je svakako jedan od brendova Banjaluke i zato smo se potrudili da postavimo novi koš, specijalni teren sa podlogom za igru, tribine, rasvjetu i veliki led semafor. Bio je to basket na vrhunskom niovu", kaže Miroslav Dojčinović.

U završnici seniorskog turnira 3x3, koji osim novčanih nagrada donosi i FIBA 3x3 bodove, uručena je plaketa za KKI "Vrbas" Banja Luka, zvanične šampione Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u basketu 3x3 u kolicima, kao i priznanja i zahvalnice za zaslužne ljude koji su i ove godine pomogli u organizaciji ovog značajnog sportskog događaja.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Ono što turniru daje posebnu notu nisu samo profesionalni basketaši, već i omladinci iz Daun Sindrom Centra Banja Luka, kojima je, kako kažu, učešće na turniru događaj za pamćenje.

"Pored nezaboravnog druženja i igranja košarke, naši drugari su na platou ispred Narodnog pozorišta prezentovali svoju prvu knjigu, inkluzivnu zbirku pjesama 'MOGU, HOĆU, ZNAM'. Pročitali su neke od svojih pjesama i tako javno prikazali svoj rad uz pomoć kojeg su bili društveno korisni i društveno vidljivi. Još jednom veliko hvala organizatorima turnira kao i generalnom sponzoru na tome što su ovim osobama učinili život boljim", kaže Vanja Omerkadić, defektolog u Daun sindrom centru Banjaluka.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

I našoj djeci će ovih nekoliko dana ostati u pamćenju, kažu i iz Doma "Rada Vranješević", čiji su se štićenici nastupili kao pravi basketaši.

"Djeca su oduševljena i igrom i ambijentom, a vidjeli ste da u njima leži pobjednički duh i da su dali sve od sebe da se predstave u najboljem svjetlu. Zbog njihovih osmijeha i zadovoljstva ovaj turnir je i više nego uspio i zaista smo zahvalni što smo bili ovdje", kaže Dalibor Majkić, vaspitač u Domu.

Za sve njih su organizatori pripremili i prigodne poklone i sportske rekvizite, koji će im ostati za uspomenu na basket turnir u Banjaluci.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Rado sakupljamo uspomene sa ovakvih događaja i trudimo se da u njima uvijek učestvujemo, kažu iz kompanije Prointer i napominju da je podrška nečemu što traje skoro četvrt vijeka čast i privilegija.

"Zadovoljstvo nam je što smo i ove godine dio priče koja traje pune 24 godine i što smo mogli da pružimo podršku mladim košarkašima iz našeg okruženja. Ponosni smo na projekat koji je privukao i ujedinio timove iz cijelog regiona i time jasno pokazao svoj kvalitet i tradiciju i zato ćemo, kao i svih prethodnih godina, i ubuduće pomagati ovakve i slične događaje", kažu iz Prointera.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

A da je turnir opravdao očekivanja, najbolje su posvjedočili mladi basketaši iz Doma, koji su, otkrio je njihov vaspitač, pitali kada bi na ovakav basket opet mogli doći.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije