Ostali sportovi

Nije to samo turnir, to su generacije: Banjalučki FIBA Basket 3x3 sve oduševio

Nije to samo turnir, to su generacije: Banjalučki FIBA Basket 3x3 sve oduševio
Foto: Ustupljena fotografija | Nije to samo turnir, to su generacije: Banjalučki FIBA Basket 3x3 sve oduševio

Aleksandovčani su nadigrali Banjalučane. Tako kaže rezultat finalne utakmice FIBA 3X3 turnira u basketu, u kojoj je ekipa "Stomatologija Zrnić" iz Aleksandrovca dobila banjalučki "Kavez". U završnici tradicionalnog turnira koji se u organizaciji asocijacije Basket Bam i generalnog sponzora kompaniju Prointer ITSS, članicu Infinity International Group, 24. put igra u Banjaluci, učestvovalo je 16 ekipa iz Republike Srpske i regiona.

Tako se do kasnih večernjih sati moglo uživati u sjajnom basketu na platotu ispred Narodnog pozorišta, koji su prethodnih večeri ukrasili i basketaši iz Daun sindrom centra i Doma "Rada Vranješević" u Banjaluci.

Nije ovo samo turnir u basketu, ovo je okupljanje generacija, kažu organizatori i napominju da nekadašnji dječaci koji su baš ovdje učili prve košarkaške korake, sada dolaze sa svojom djecom i podjednako se raduju takmičenju.

"Prvi smo još 1998. godine u BiH počeli sa organizacijom turnira u basketu i ponosni smo što smo i pored svih izazova i poteškoća uspjeli opstati i održati kontunuitet. Ovo je svakako jedan od brendova Banjaluke i zato smo se potrudili da postavimo novi koš, specijalni teren sa podlogom za igru, tribine, rasvjetu i veliki led semafor. Bio je to basket na vrhunskom niovu", kaže Miroslav Dojčinović.

U završnici seniorskog turnira 3x3, koji osim novčanih nagrada donosi i FIBA 3x3 bodove, uručena je plaketa za KKI "Vrbas" Banja Luka, zvanične šampione Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u basketu 3x3 u kolicima, kao i priznanja i zahvalnice za zaslužne ljude koji su i ove godine pomogli u organizaciji ovog značajnog sportskog događaja.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Ono što turniru daje posebnu notu nisu samo profesionalni basketaši, već i omladinci iz Daun Sindrom Centra Banja Luka, kojima je, kako kažu, učešće na turniru događaj za pamćenje.

"Pored nezaboravnog druženja i igranja košarke, naši drugari su na platou ispred Narodnog pozorišta prezentovali svoju prvu knjigu, inkluzivnu zbirku pjesama 'MOGU, HOĆU, ZNAM'. Pročitali su neke od svojih pjesama i tako javno prikazali svoj rad uz pomoć kojeg su bili društveno korisni i društveno vidljivi. Još jednom veliko hvala organizatorima turnira kao i generalnom sponzoru na tome što su ovim osobama učinili život boljim", kaže Vanja Omerkadić, defektolog u Daun sindrom centru Banjaluka.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

I našoj djeci će ovih nekoliko dana ostati u pamćenju, kažu i iz Doma "Rada Vranješević", čiji su se štićenici nastupili kao pravi basketaši.

"Djeca su oduševljena i igrom i ambijentom, a vidjeli ste da u njima leži pobjednički duh i da su dali sve od sebe da se predstave u najboljem svjetlu. Zbog njihovih osmijeha i zadovoljstva ovaj turnir je i više nego uspio i zaista smo zahvalni što smo bili ovdje", kaže Dalibor Majkić, vaspitač u Domu.

Za sve njih su organizatori pripremili i prigodne poklone i sportske rekvizite, koji će im ostati za uspomenu na basket turnir u Banjaluci.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Rado sakupljamo uspomene sa ovakvih događaja i trudimo se da u njima uvijek učestvujemo, kažu iz kompanije Prointer i napominju da je podrška nečemu što traje skoro četvrt vijeka čast i privilegija.

"Zadovoljstvo nam je što smo i ove godine dio priče koja traje pune 24 godine i što smo mogli da pružimo podršku mladim košarkašima iz našeg okruženja. Ponosni smo na projekat koji je privukao i ujedinio timove iz cijelog regiona i time jasno pokazao svoj kvalitet i tradiciju i zato ćemo, kao i svih prethodnih godina, i ubuduće pomagati ovakve i slične događaje", kažu iz Prointera.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

A da je turnir opravdao očekivanja, najbolje su posvjedočili mladi basketaši iz Doma, koji su, otkrio je njihov vaspitač, pitali kada bi na ovakav basket opet mogli doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije