Ostali sportovi

Nindža ratnici bi od 2028. mogli biti dio Olimpijskih igara

Nindža ratnici bi od 2028. mogli biti dio Olimpijskih igara
Foto: Mike Sington/Twitter | Nindža ratnici bi od 2028. mogli biti dio Olimpijskih igara

Rijaliti TV takmičenje Nindža ratnici uskoro bi mogli da postanu dio Olimpijskih igrara i to već 2028. u Los Anđelesu i to kao dio modernoj petoboja.

Nevjerovatno zvuči to da bi za šest godina neko mogao da osvoji zlatnu medalju u vještinama Nindža ratnika. Iz japanske TV mreže TBS, koja je tvorac orginalnih Ninža ratnika, kazali su da će ovo takmičenje biti testirano i nakon toga će pasti odluka da li će biti dio ljetnih Olimpijskih igara.

Zamišljeno je da Nindža ratnici bude dio modernog petoboja i to nakon Olimpijskih igara u Parizu 2024. Ova disciplina bi zamijenila jahanje i uz mačevanje, plivanje, gađanje pištoljem i trčanje postala bi peta disciplina modernog petoboja.

Iz Međunarodne unije modernog petoboja (UIPM) su istakli da će dva sporta biti testirana za Los Anđeles, ali se ne navodi koji je to drugi sport. Ninža ratnici su popularni širom svijeta  i prvo test takmičenje će imati već krajem ovog mjeseca u Ankari i to odmah nakon Svjetskog kupa u modernom petoboju koji se održava u Turskoj.

TBS sarađuje sa organizatorima testiranja i to tako što će obezbjediti stazu sa preprekama. Ovakva staza se trenutno koristi za snimanje Nindža ratnika u mnogim evropskim zemljama kao što su Francuska, Poljska... Olimpijci koji se takmiče u petoboju i šampioni Ninža ratnika će vježbati 27. juna, a takmičenje će biti održano već naredni dan.

"UIPM je preduzeo sveobuhvatan i transparentan proces transformacije modernog petoboja u jedan od najpopularnijih, pristupačnih i najuzbudljivijih sportova na olimpijskom programu,” rekao je predsjednik UIPM-a Klaus Šorman dodao da će test u Ankari biti važan korak i da se svi raduju što će gledati petobojce koji će probati novu diciplinu.

Takmičenje Nindža ratnik, poznat kao Sasuke u Japanu, prvi put je emitovan na TBS-u 1997. Nakon što je postao veliki lokalni hit počeo je da se prodaje širom svijeta i trenutno može da se gleda u 160 zemalja.

"Veoma sam uzbuđen što je program koji je počeo 1997. na TBS-u postao popularan širom svijeta i što bi sada mogao još više da proširi svoj uticaj. Zaista se radujem što ću vidjeti Nindža ratnike na olimpijskoj sceni", kazao je Taro Muraguči, producent programa u TBS-u.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije