Ostali sportovi

Obilježena 30. godišnjica prijema Olimpijskog komiteta BiH u MOK

Obilježena 30. godišnjica prijema Olimpijskog komiteta BiH u MOK
Foto: OK BiH | Obilježena 30. godišnjica prijema Olimpijskog komiteta BiH u MOK

Povodom 30. godišnjice od prijema Olimpijskog komiteta BiH u Međunarodni olimpijski komitet u Sarajevu je upriličena svečana akademija koja je okupila čelnike Evropskih olimpijskih komiteta, nacionalnih olimpijskih komiteta iz okruženja, veliki broj zaslužnih sportista, te predstavnika javnog i političkog života BiH.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, Izet Rađo podsjećajući na pređeni put dug tri decenije najavio je da OK BiH pokreće kandidaturu za Youth Olympic Games (YOG).

„Olimpijski komitet vjeruje u opredjeljenost institucija Bosne i Hercegovine da nas podrže u ovoj izuzetnoj ideji, uz našu zahvalnost i želju da svako zadrži ovo uvjerenje u sebi i da to uvjerenje učvrsti u danima koji su pred nama“, istakao je Rađo.  

Prikazan je i film o pređenom putu OK BiH od samih začetaka do danas, a video porukom prusitnima se obratio i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomas Bah, koji je naglasio da su, za ovih 30 godina bh. sportisti Bosnu i Hercegovinu čvrsto postavili na mapu svjetskog sporta. Predsjednik Evropskih olimpijskih komiteta Spiros Kapralos se osvrnuo na važnost EYOF-a 2019, koji je pokazao moć sporta za mir i jedinstvo, okupio mlade sportiste iz svih evropskih zemalja i omogućio im da po prvi put iskuse mnoge različite kulture.

„Bosna i Hercegovina nam je pomogla da tu snažnu poruku prenesemo svijetu“, rekao je Kapralos.

Predsjednik Osnivačke skupštine OK BiH, Ahmed Karabegović je napomenuo da je Sarajevo jedini grad na Balkanu čiji su građani imali čast dva puta dočekati olimpijski plamen.

„Broj prisutnih građana na svečanosti otvaranja EYOF-a 2019, govori o tome da je olimpijski duh u ovom gradu i dalje prisutan, vjerujući da će generacije koje budu dolazile iza nas učiniti napor da Sarajevo još jednom bude organizator olimpijskih igara i njegovi građani i po treći put u svom gradu dočekaju olimpijski plamen“, napomenuo je Karabegović.

Do sada je 55 sportista iz BiH osvojilo 64 olimpijske medalje, pod zastavom SFRJ. Među njima su neponovljiva košarkašica Razija Mujanović i fudbaler Mirsad Baljić. Naš najbolji atletičar Amel Tuka je istakao da se sportisti moraju izboriti za sistemsko rješenje, za zakon koji će na državnom nivou riješiti pitanje finansiranja reprezentativnog sporta i svih bh. reprezentacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije