Ostali sportovi

Od heroine do izdajice: "Nestala" Isinbaeva ponovo top tema u Rusiji

Od heroine do izdajice: "Nestala" Isinbaeva ponovo top tema u Rusiji
Foto: CSKA.ru | Od herine do izdajice: "Nestala" Isinbaeva ponovo top tema u Rusiji

Dvostruka olimpijska šampionka u skoku s motkom Elena Isinbaeva nagomilala je dug poreskoj službi za veliki iznos.

Kako je objavio „SHOT Telegram kanal“, čuvena sportistkinja iz Volgograda je prestala da plaća obračune poreza i njen se dug nagomilao na više od pola miliona rubalja, uključujući novčane kazne. Da nekadašnjoj ruskoj heroini računi ne bi bili zamrznuti, ona mora da otplati dug. Napominje se i da je Federalna poreska služba (FTS) već kaznila Isinbajevu zbog neplaćanja. Visina kazne nije precizirana.

Prošlog ljeta Isinbajeva se našla u središtu skandala zbog izvještaja o selidbi u inostranstvo i njenih riječi o nepostojanju veza sa Oružanim snagama Rusije.

Elena Isinbaeva posljednjih godina živi u inostranstvu, na Tenerifima zajedno sa djecom. U medijima su se ranije pojavile informacije o nekretninama Ruskinje  na Kanarskim ostrvima. Poznato je da ona posjeduje kuću površine više od 200 kvadratnih metara u elitnom stambenom kompleksu. Osim toga, Isinbaeva također ima posjed u „Callao Salvajeu“ na jugu Tenerifa.

Proslavljena atletičarka je dobila boravišnu dozvolu u Španiji, iako je dugi niz godina bila patriota i podržavala ruske vlasti, ima i vojni čin. Od 2016. godine Elena Isinbaeva je članica Međunarodnog olimpijskog komiteta, gdje i danas radi. Dvostruka je olimpijska pobjednica, a ima i olimpijsku bronzu. Drži 28 svjetskih rekorda u skoku s motkom. Sportsku karijeru je završila 2016. godine.

Elena više nije omiljena u Rusiji. Svjetska rekorderka je bila povjerenik Vladimira Putina na predsjedničkim izborima 2012. godine. Pet godina kasnije postala je dio tima ruskog predsjednika, zbog čega je često kritikovana od sportskih struktura, prije svih MOK-a.

Isinbaeva je takođe bila instruktor atletike u CSKA i ima čin majora. Ona je 2016. godine došla da podrži rusku vojsku u bazi u Siriji.  Godine 2023. u medijima su se pojavile informacije da Elena Isinbajeva živi na ostrvu Tenerife. Na društvenim mrežama, sportista je rekao da u Rusiji, "kao i u bilo kojoj drugoj zemlji u Evropi, svaki sportista pripada jednom ili drugom klubu".

U njenom slučaju govorimo o pripadnosti CSKA. Ona je objasnila i da tokom svoje sportske karijere nije bila pripadnik Oružanih snaga Rusije, a čin majora, koji joj je dodeljen za nastup u CSKA, nazvala je nominalnim.

„Do 2018. bila sam član CSKA i dobijala visoke nagrade i titule za izuzetna sportska dostignuća. Ti činovi o kojima se danas govori su nominalni, jer ja nisam i nikada nisam bio u službi Oružanih snaga RF. Kao što nikada nisam bila poslanik Državne Dume niti član bilo koje partije. Moj poziv je sport”, istakla je jednom atletičarka. 

Nakon nekog vremena obrisala je fotografiju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sa društvenih mreža. To je izazvalo skandal u Rusiji i od tada više ništa nije bilo isto. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu dodijelio joj je 2015. čin bojnice, a internet je bio preplavljen njezinim fotografijama u uniformi u kojoj se često pojavljivala u javnosti.

Sergej Melikov, šef Dagestana odakle dolazi njezina porodica, predložio je da se, s obzirom na njezine izjave, preimenuje stadion nazvan po njoj. Ruski ministar sporta Oleg Maticin nazvao je neprihvatljivim stav Isinbajeve prema vojnom činu.

„Neprihvatljivo je na takav način tretirati vojni čin, državljanstvo i događaje koji se odvijaju u vašoj domovini. Svaka osoba koja voli svoju zemlju ima nedvosmisleno negativan stav prema takvim izjavama", rekao je Maticin za rusku novinsku agenciju TASS.

Protiv Isinbajeve je komisija MOK-a čiji je ona jedan od članova započela istragu zbog navodne podrške vojnim operacijama u Ukrajini. kao i njenih ugovornih veza sa vojnim strukturama. Kasnije je MOK saopštio da nisu pronađeni prekršaji i da ona može da se vrati svojim dužnostima. 

Nakon početka rata u Krajini nije se javno izjasnila. Ruskinja je od strane Ukrajine stavljena na listu sankcija, i to na 50 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije