Ostali sportovi

Olimpijski komitet BiH slavi rođendan

Olimpijski komitet BiH slavi rođendan
Foto: OK BiH | Olimpijski komitet BiH slavi rođendan
Vedran Radenović

Na današnji dan prije 28 godina osnovan je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine.

Osnivačkom skupštinom rukovodilo je radno Predsjedništvo u sastavu Ahmed Karabegović, Čedo Gojković i Miroslav Šipek, a Stjepan Kljuić izabran je za prvog predsjednika OK BiH.

Nakon osnivanja i prvog nastupa sportista na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, 24. septembra 1993. godine u Monaku, OK BiH je zvanično priznat i od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta.

OK BiH je 8. decembra 2002. godine upisan u registar Ministarstva pravde BiH kao prva sportska organizacija u koju se udružuju nacionalni sportski savezi. 

Upisom u ovaj registar, kao i potpisom Lozanske deklaracije od 28. jula 1999. godine, konstituisano je u krovno sportsko tijelo Bosne i Hercegovine.

"Za 28 godina postojanja naši sportisti, koji su i glavni prioritet Olimpijskog komiteta, osvojili su brojne medalje pod zastavom Bosne i Hercegovine. Služili su kao primjer olimpijskih vrijednosti koje nisu vezane samo za vrhunska sportska dostignuća, već i usmjerene ka bolјem i plemenitijem svijetu u svakom smislu. Istorija pokazuje da imamo razloga za ponos, a Olimpijski komitet će kvalitetnim radom, otvorenošću i pozitivnom energijom, i u budućnosti razvijati sport u BiH", kazao je Izet Rađo, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH.

Dodao je da Olimpijski komitet BiH danas kredibilna međunarodna organizacija koja olimpijskim nadama osigurava višegodišnje olimpijske stipendije, finansira njihove finalne pripreme za takmičenja, razvija kampove i projekte podrške obrazovanju, edukuje trenere te podstiče razvoj državne sportske strukture kroz čvršće organizovanje sportskih saveza.

Podsjetio je da je Olimpijski komitet BiH zajedno sa gradovima domaćinima, organizovao i uspješno proveo najveće Zimsko olimpijsko takmičenje u Evropi “EYOF 2019.”.

 

"Zalaganje, rad i posvećenost da sportistima pružimo najbolјe uslove su garant da ćemo i u budućnosti promicati važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Naši sportisti, pak, koji na takmičenjima pokazuju strast, upornost, optimizam, snagu i samopuzdanje, po čemu su poznati širom svijeta, mentalni su stub BiH i prezentuju istoriju svoje zemlje", rekao je Marijan Kvesić, potpredsjednik OK BiH.

Kvesić je podsjetio da OK BiH, između ostalog, osim edukativnih u proteklih 28 godina realizovao je i specijalne infrastrukturne projekte Međunarodnog olimpijskog komiteta, a koji su bili usmjereni na obnovu Olimpijske dvorane  Zetre i sjedišta Olimpijskog komiteta BiH. Takođe, obnovljena je i zgrada Olimpijskog muzeja koja je bila razrušena.

Od 1992. do danas Olimpijski komitet učestvovao je na 54 takmičenja sa više od 1.000 reprezentativaca. Osvojene su 43 medalje i to šest zlatnih, 12 srebrenih i 25 bronzanih.

Prve medalje Bosni i Hercegovini podarili su na Mediteranskim igrama u Monpeljeu 1993. karatista Eldin Pekmez, koji je osvojio bronzu, a prve zlatne bokser Almedin Fetahović i košarkašice predvođene Razijom Mujanović.

Prvi Izvršni komitet su sačinjavali istaknuti olimpijci, sportisti i sportski radnici: Mirza Delibašić, Mirsad Fazlagić, Čedo Gojković, Ahmed Karabegović, Dragan Nožica, Ante Raos, Mehmed Sokolović, Miroslav Šipek i Katica Šporer.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije