Ostali sportovi

Olimpijski šampion robija zbog brutalnog ubistva

Olimpijski šampion robija zbog brutalnog ubistva
Foto: Unsplash/Nathan Dumlao | Olimpijski šampion robija zbog brutalnog ubistva

Nekadašnji mongolski džudista Najdangin Tuvšinbajar osuđen je zbog ubistva na 16 godina zatvora, prenose svjetski mediji. Osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine proglašen je krivim za brutalno ubistvo svog prijatelja iz djetinjstva.

Nekadašnji džudista, a kasnije i predsjednik Olimpijskog saveza Mongolije, uhapšen je u aprilu 2021. godine poslije napada na svog prijatelja Erdenebilega Enhbata. Tuvšinbajar je u trenutku napada bio pod uticajem alkohola, teškim predmetom je više puta udario prijatelja u glavu, a tom prilikom je osuđen na 20 dana zatvora, piše Sport klub.

U decembru iste godine nesrećni Enhbat je preminuo od povrede mozga, koja je bila posljedica "okršaja" sa Tuvšinbajarom.

Tuvšinbajar (38) je u Pekingu 2008. postao prvi Mongol koji se dokopao olimpijskog zlata kada je u finalu olimpijskog turnira u kategoriji do 100 kilograma savladao Ashata Žitkejeva iz Kazahstana.

Četiri godine kasnije u Londonu je osvojio srebro i ponovo se upisao u istoriju sporta svoje države – bio je prvi sportista sa dvije olimpijske medalje. Bio je velika zvijezda u Mogoliji i učestvovao je u brojnim televizijskim emisijama i reklamama, a ističe se i njegova podrška predsjedničkom kandidatu Haltmaginu Batulgi, nekadašnjem rvaču, u drugom krugu izbora. Rojters navodi da je Tuvšinbajarova podrška na izborima 2017. bila možda i ključna za pobjedu Batulge, nekadašnjeg sambiste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije