Ostali sportovi

Osim medalja, Japanci i krevete za olimpijsko selo prave od recikliranog kartona

Osim medalja, Japanci i krevete za olimpijsko selo prave od recikliranog kartona
Foto: Screenshot / Youtube | Osim medalja, Japanci i krevete za olimpijsko selo prave od recikliranog kartona

Organizatori nadolazećih Olimpijskih igara u Tokiju odlučili su da iskoriste potencijal recikliranih stvari te će nakon medalja i olimpijske baklje, od recikliranog materijala biti i kreveti u olimpijskom selu.

Okvir kreveta u olimpijskom selu biće od recikliranog kartona. Dug 2,10 metara i nosivosti 200 kilograma, a na njemu madrac od polietilenskih materijala koji će nakon igara biti iskorišteni za plastične proizvode. 

Probni primjerak predstavljen je u Tokiju, a biće napravljeno još oko 26.000 kreveta za Olimpijske i Paraolimpijske igre.

Osim okvira kreveta, i medalje će biti od recikliranog materijala iz potrošačke elektronike sakupljene u japanskoj prijestonici. Oko 32 kilograma zlata te 3,5 tona srebra i 2,2 tone bronze uspjeli su "izvući" za izradu medalja.

Kako bi igre bile što ekološki prihvatljivije, i baklja je napravljena od aluminijumskog otpada, recikliranih dijelova iz uređaja za domaćinstvo te plastičnog otpada iz mora, dok će električna energija biti iz obnovljivih izvora.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije