Ostali sportovi

Oživljeno sjećanje na Marijana Beneša i šampionski nokaut

Oživljeno sjećanje na Marijana Beneša i šampionski nokaut
Foto: N.N. | Oživljeno sjećanje na Marijana Beneša i šampionski nokaut

Manifestacija "Šampionski nokaut" u znak sjećanja na legendarnog boksera Marijana Beneša i nokaut kojim je postao profesionalni prvak Evrope održana je večeras u dvorani "Borik" u Banjaluci.

Upravo je u ovoj dvorani Beneš 17. marta 1979. godine pred 5.000 gledalaca nokautirao u četvrtoj rundi Žilbera Koena i osvajanjem titule ušao u istoriju sporta.

Povodom tog jubileja, ali i godišnjice Beneševe smrti, organizovan je "Šampionski nokaut", događaj tokom kojeg su o Marijanu govorili Dragan Batar, nekadašnji bokser i Benešov prijatelj, bivši jugoslovenski bokser Tadija Kačar i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

"Od Marijanovog dolaska u Banjaluku, pa do njegovog posljednjeg dana bio sam uz njega. Marijan je pomagao siromašnima, suprotstavljao se siledžijama, bio je uspješan u ringu ali i veliki prijatelj", rekao je Batar koji je, upravo u ringu u kojem je Beneš osvojio titulu, pričao o životu i karijeri legende boksa. 

Radojičić je govorio o značaju Beneša, njegovim uspjesima i ličnosti. 

"Banjaluka se i večeras sjeća svog šampiona. Prije godinu dana smo Marijana Beneša ispratili na vječni počinak, ali ga nismo zaboravili. Danas mu odajemo počast, sjećamo se meča sa Koenom u kojem je Beneš osvojio titulu", rekao je Radojičić. 

Mogli smo čuti i Marijanove stihove, ali i zvuk flaute koju je svirao. 

Prikazan je kratki film o životu Marijana Beneša, ali i video snimci u kojima su o šampionu govorili dr Dragan Danelišen, kik bokser Draženko Ninić, bokser Goran Delić i Zoran Kalinić, producent filma "Bio jednom jedan šampion". 

Kćerka Marijana Beneša Žanet je sa suzama u očima aplaudirala na skandiranje "Marijan Beneš" a zatim se zahvalila svima koji su došli. 

"Volio je Banjaluku više od sebe i jako sam srećna što ga Banjaluka pamti", rekla je između ostalog Žanet. 

Događaju su prisustvovali brojni bivši i sadašnji sportisti, kao i predstavnici političkog i društvenog života. 

Organizator manifestacije "Šampionski nokaut" bio je Sportski centar "Borik", na čelu sa direktorom Nenadom Talićem, a pokrovitelj gradonačelnik Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije