Ostali sportovi

PK SPID inkluzijom pobjeđuje predrasude

PK SPID inkluzijom pobjeđuje predrasude
Foto: PK SPID | PK SPID inkluzijom pobjeđuje predrasude

Ukupno 120 takmičara učestvovalo je na 6. klupskom inkluzivnom takmičenju simboličnog naziva „U vodi smo svi jednaki“, koje je održano u organizaciji Plivačkog kluba SPID iz Sarajeva.

Plivački klub SPID obilježio je tako 3. decembar međunarodni dan osoba s invaliditetom i 5. decembar međunarodni dan volontera.

Na takmičenju su dodijeljena i posebna priznanja. Titulu najbolje plivačice u 2021. godini ponijela je Iman Kapetanović, najboljeg plivača Adrian Kristić, dok je titula šampiona inkluzije pripala plivaču Salimu Gerinu.

Takmičenje je svečano otvorio i priznanja uručio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Samir Avdić.

Svim takmičarima su simbolično uručene medalje, a povodom predstojećih praznika djed mraz im je podijelio paketiće.

„Ulazimo u sedmu godinu rada puni elana i spremni za nove pobjede. Doprinos ovogodišnjem takmičenju dali su volonteri studenti Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo, treneri iz Plivački klub Flipper koji su rame uz rame plivali sa Spidovim parašampionima. Poseban zabavni program priredio je animator Saša Ristić koji je pravio balone, zabavljao i uveseljavao djecu. Veliko hvala našoj ekipi prve pomoći iz Crvenog križa Novo Sarajevo, Hasnu Muhiću i Emiru Sipovicu“, rekao je Amel Kapo, šef stručnog štaba i osnivač PK SPID, te dodao:

„Plivački klub SPID šest godina u kontinuitetu radi sa djecom kod kojih su dijagnosticirane različite vrste invaliditeta zbog čega je i dobitnik UNICEF-ove nagrade “Šampion inkluzije“.

PK SPID okuplja oko stotinu djece sa različitim stepenima, oblicima i vrstama invaliditeta iz Sarajeva i šire, s kojima radi sedam trenera ovog plivačkog kluba: Amel Kapo, Admir Malićbegović, Tarik Kurtanovic, Ilda Bučan Kukuruzović, Azra Rebronja, Nejra Bujak i Đeneta Boja

„PK SPID se zahvaljuje svima koju su nas podržali, a posebno Ministarstvu kulture i sporta KS, Federalnom Ministarstvu kulture i sporta, kompaniji BH Telecom, Fondacija Muharem Berbić, TeleNet d.o.o., JP "Olimpijski bazen Otoka" d.o.o Sarajevo“, istakao je Amel Kapo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije