Ostali sportovi

Politički lideri cijene sport: Makron voli Marselj, Merkelova Kotbus

Politički lideri cijene sport: Makron voli Marselj, Merkelova Kotbus
Foto: N.N. | Politički lideri cijene sport: Makron voli Marselj, Merkelova Kotbus

Miješanje politike u sport je za "crveni karton", ali to ne znači da je političkim liderima zabranjeno da dolaze na sportske manifestacije i bodre svoje omiljene klubove i sportiste.

Iako im je politika danas glavni zadatak, neki političari se i danas aktivno bave sportom. Ruski predsjednik Vladimir Putin je poznat po svojoj strasti prema džudou, karateu, alpskom skijanju, dugim šetnjama u prirodi, hokeju, pa čak i automobilskim trkama. Džudo je počeo trenirati sa 11 godina, a deset godina kasnije je postao prvak Lenjingrada i dobio titulu majstora. Vlasnik je i crnog pojasa 8. dan u karateu. Kada je riječ o navijačkoj strasti, tu mu je na prvom mjestu Fudbalski klub Zenit. Jedno vrijeme je postojala inicijativa navijača da se stadion nazove po predsjedniku Rusije.

Najuticajnija žena današnjice u političkom svijetu, njemačka kancelarka Angela Merkel, najprivrženija je Fudbalskom klubu Kotbus. Ima i status počasne članice, ali takođe simpatiše i Borusiju iz Dortmunda. Predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana najčešće povezuju sa Bašakšehirom. Mnogi smatraju da je upravo Erdoan najzaslužniji što je klub u samom vrhu fudbala u ovoj zemlji.

Njegov francuski kolega Emanuel Makron svim srcem navija za Marselj. Ostalo je zabilježeno kako je tokom izborne kampanje psovao i nervirao se zbog poraza voljenog kluba od Monaka. Na samom jugu Evrope bivši premijer Grčke Aleksis Cipras poznat je kao veliki ljubitelj fudbala. Ni tokom svog mandata nikad nije krio da je svim srcem privržen Panatinaikosu. Kako sam kaže, svaki put kad ima slobodnog vremena ode na utakmicu "zelenih" i na taj način pomogne klubu za koji je duboko vezan.

Nekadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović navijač je FK Sarajevo, dok je njegov kolega u istom mandatu Dragan Čović privržen Zrinjskom. Aktuelni član Predsjedništva BiH Željko Komšić ne skriva simpatije prema ljutom gradskom rivalu "bordo tima", ekipi Željezničara, čiji je stadion u blizini doma u kojem živi sa suprugom, koja, prema Komšićevom priznanju, ipak navija za Sarajevo. Aktuelni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u nekoliko navrata istakao je da je navijač Partizana, ali isto tako naglašava da kada igra na međunarodnoj sceni navija i za Crvenu zvezdu. Dodik je strastveni ljubitelj košarke, a u tom sportu njegove simpatije idu prije svega prema Igokei, te Partizanu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nikad nije krio da je jedan od fanova Crvene zvezde, te da je kao mlađi bio redovan na utakmicama "crveno-bijelih". Ipak tvrdi da više voli košarku, gdje je emotivno takođe bliži crveno-bijelom dresu. Među političarkama koje se smatraju najstrastvenijim ljubiteljicama sporta svakako je bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Iako se nikad javno nije izjašnjavala za koga navija, hrvatski mediji tvrde je to Dinamo iz Zagreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije