Ostali sportovi

Predstavljamo: Dragan Jović (fudbal)

Predstavljamo: Dragan Jović (fudbal)
Predstavljamo: Dragan Jović (fudbal)

Dragan Jović otkako je došao u Nogometni klub Zrinjski iz Mostara preporodio je tim sa stadiona "Pod Bijelim brijegom".

Na klupu popularnih "plemića" stigao je u oktobru prošle godine. Naslijedio je tada Blaža Sliškovića koji je podnio ostavku, a Uprava Zrinjskog za Jovića se odlučila upravo na preporuku nekadašnjeg selektora fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine. Ispostavilo se da je to bio pun pogodak čelnika Zrinjskog, jer je Jović s ekipom napravio pravi bum.

Izvukao je tim iz letargije, napravio nekoliko odličnih poteza, te su Mostarci počeli osvajati trofeje. U junu ove godine sa Zrinjskim je osvojio Kup Bosne i Hercegovine. U finalu je njegov tim bio bolji od tuzlanske Slobode i tako, velikim dijelom zahvaljujući Joviću, prvi put pehar namijenjen pobjedniku najmasovnijeg takmičenja u državi krasi vitrine Zrinjskog.

Ljetos je mnogo ključnih igrača napustilo "plemiće", a Jović se snašao i u nezavidnoj situaciji. Posložio je tim od postojećih snaga i "prošetao" se kroz prvi dio sezone, osvojivši sa Zrinjskim titulu jesenjeg šampiona BiH. Do laskavog priznanja Mostarci su pod vodstvom Jovića "furiozno projurili". U 15 prvenstvenih utakmica ostvarili su 11 pobjeda, dva remija i samo dva poraza.

"Pod Bijelim brijegom" ostvarili su sve trijumfe. Sa tri pobjede, dva neriješena rezultata i dva poraza Zrinjski je i najuspješnija gostujuća ekipa Premijer lige BiH. Jović je u ovoj sezoni sa svojim izabranicima izborio plasman u polufinale Kupa BiH. Fudbalski stručnjaci predviđaju da je kandidat i za osvajanje duple krune na koncu sezone u BiH.

"Velika mi je čast i priznanje što sam od strane stručnog žirija Izbora najboljih sportista BiH nominovan za trenera godine. Iskreno, nisam očekivao da ću biti među kandidatima za nagrade jer je konkurencija velika. Izuzetno mi je drago, osjećam se ponosnim zbog toga. Trudiću se da i u narednom periodu budem što bolji i opravdam povjerenje žirija kojeg čine iskusni sportski radnici i urednici i novinari medija iz cijele zemlje", istakao je Jović.

On je i jedan od najtalentovanijih fudbalskih trenera u našem regionu. Rođen je 19. jula 1963. godine u Travniku, a jedan je od prvih trenera u našoj zemlji koji je položio zahtjevne ispite za UEFA profi licencu.

Osim Zrinjskog, u dosadašnjoj karijeri bio je trener Viteza, Travnika i Posušja.

NAJBOLJI SPORTISTI

Nominovani za najboljeg sportistu BiH u 2008. godini: Vedad Ibišević, Zvjezdan Misimović (fudbal), Goran Ikonić, Mirza Teletović (košarka), Nikola Prce, Mirsad Terzić (rukomet), Hamza Alić (atletika), Amel Mekić (džudo), Borki Predojević (šah), Memnun Hadžić (boks), Almir Aganović (odbojka) i Markica Dodig (boćanje).

NAJBOLJE SPORTISTKINJE

U konkurenciji za najbolju sportistkinju BiH 10 je kandidatkinja. To su: Mervana Jugić-Salkić, Sandra Martinović (tenis), Dijana Vasić (odbojka), Lusija Kimani, Paša Šehić (atletika), Nataša Mikić, Aida Pilav (košarka), Dragana Knežević (rukomet), Arnela Odžaković, Merima Softić (karate).

NAJBOLJE EKIPE

U konkurenciji za najbolju ekipu BiH u 2008. godini su: Rukometni klub Bosna SO (Sarajevo), Košarkaški klub Bosna ASA BHT (Sarajevo), Odbojkaški klub Kakanj, Šahovski klub Bosna (Sarajevo), Ženski rukometni klub Borac (Banjaluka), Ženska karate reprezentacija BiH, Fed kup reprezentacija BiH, Atletski klub Borac (Banjaluka), Hrvatski športski klub Zrinjski (Mostar) i Stonoteniski klub Bosnnam (Sarajevo).

NAJBOLJI TRENERI

Kandidati za najboljeg trenera BiH u 2008. godini: Dragan Jović (fudbal), Rade Unčanin (rukomet), Goran Hadžić (odbojka), Mehmed Skender, Siniša Marčetić (atletika), Almedin Fetahović (boks), Slavko Antonić (stoni tenis), Branislav Crnogorac (džudo) i Jakov Lončar (boćanje).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije