Ostali sportovi

Preminuo Sead Hadžijahić, doajen sportskog novinarstva

Preminuo Sead Hadžijahić, doajen sportskog novinarstva
Foto: N.N. | Preminuo Sead Hadžijahić: Doaen sportskog novinarstva

U Sarajevu je danas preminuo doajen sportskog novinarstva Sead Hadžijahić. Rođen je 14. maja 1943. godine u Zagrebu. Jedan od najprepoznatljivijih sportskih komentatora u regiji, cijeli svoj radni vijek proveo je radeći i gradeći Televiziju BiH, odnosno nekadašnju Televiziju Sarajevo.

Počeo je kao jedan od pionira sportskog novinarstva 1969. godine. Za četiri decenije predanog rada, realizovao je preko 2.000 televizijskih prenosa i izvještavao s 9 olimpijskih igara, uključujući sarajevsku na kojoj je bio jedan od rukovodilaca kompletnog programsko – produkcijskog projekta tadašnjeg JRT-a.

Ostat će, kao kuriozitet ali i velika čast, upamćeno da je prenosio i komentarisao utakmice sva tri evropska klupska prvaka iz BiH u njihovom pohodu na kontinentalni vrh: kada su košarkašice Jedinstva pobijedile Primiđi, a rukometaši Borca slavili protiv Federicije, te zajedno sa Zoranom Popovskim, bio dijelom trijumfa košarkaša Bosne nad Emersonom, događaja koji je ostavio poseban pečat u istoriji našeg sporta.

Bio je prvi urednik sportskog programa Televizije BiH, a posljednjih godina posebno se posvetio radu s mlađim generacijama novinara kojima je bio učitelj i mentor. Sead Hadžijahić 2018. godine dobio je nagradu za životno djelo na manifestaciji Izbora najboljeg sportiste BiH u tradicionalnoj organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije